Cveće i sveće u znak sećanja na Zorana Đinđića

Izvor: RTS, 12.Mar.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cveće i sveće u znak sećanja na Zorana Đinđića

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros odaju poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, povodom 13 godina od njegovog ubistva. I ove godine održana "Šetnja za Zorana". Počast Đinđiću odali su i članovi njegove vlade.
Cveće na grob položila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera, sa sinom Lukom.

Poštu Đinđiću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odao je i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, koji je poručio da je poslednjih dana na sceni "proces restauracije istorije", gde se Đinđić "ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem".
Cveće na grob položili su i funcioneri DS-a Nataša Vučković, Balša Božović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević, Aleksandra Jerkov...
Nekadašnji potpredsednik DS i lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović takođe je odao poštu ubijenom premijeru.
Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.
Članovi i simpatizeri Liberalno-demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke održali su i ove godine "Šetnju za Zorana".

Kolonu od nekoliko stotina građana, sa belim ružama u rukama, predvodili su Čedomir Jovanović i Boris Tadić, koji su poručili su da je 12. mart dan kada treba da tražimo motivaciju za ono što Đinđić nije stigao da uradi.
Šetnja je išla od prostorija LDP-a u blizini Skadarlije, centralnim gradskim ulicama stigla do zgrade Vlade, gde je ispod spomen-ploče na mestu gde je Đinđić ubijen položeno cveće i upaljene sveće.

Stranački funkcioneri i nekadašnji Đinđićevi saradnici, zajedno sa više stotina građana, prošetali su zatim do Novog groblja, gde su položili cveće na njegov grob.
Na mestu gde je Đinđić ubijen, cveće su položili i članovi njegove vlade - Zoran Živković, Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Goran Pitić, Dragoslav Šumarac, Branislav Lečić, Srđa Popović i Anđelka Mihajlović.
Živković, koji je nakon ubistva predsednika Vlade preuzeo tu dužnost, istakao je da Đinđića niko nikada neće moći da zameni.

I u Kragujevcu su građani i članovi DS-a i Zajedno za šumadiju šetnjom obeležili 13 godina od Đinđićevog ubistva. U njegovu čast, palili su sveće i polagali cveće pored spomen-ploče Zoranu Đinđiću, u ulici koja nosi njegovo ime. Iz gradskog DS-a poručuju da će pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću u Kragujevcu.
U čast ubijenom premijeru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održano je finalno takmičenje "Beseda u Zoranovu čast". Žiri je jednoglasno odlučio da je pobednik Aleksa Savić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić o Đinđićevom ubistvu

Izvor: RTS, 12.Mar.2016

. Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić je, nakon polaganja venaca na grob Zorana Đinđića, rekao da Srbiju danas vode oni koji su najavljivali Đinđićevo ubistvo i "koji su u danima tuge odbijali da spuste stranačku zastavu na pola koplja, bojkotovali komemoraciju u skupštini i oni koji...

Nastavak na RTS...

Cvijeće i svijeće u znak sjećanja na Zorana Đinđića

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2016

BEOGRAD - U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros odaju poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, povodom 13 godina od njegovog ubistva...Cvijeće na grob položila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera, sa sinom Lukom...Povodom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.