Izvor: Luftika.rs, 03.Jan.2022, 14:21

Pas spasio planinara na Velebitu iz 150 metara duboke pećine, grejao ga 13 sati i nije se odvajao od njega

Gorska služba jedva je spasila planinara koji je na Velebitu upao u pećinu duboku 150 metara. Spasavanje je trajalo 13 sati, od čega su povređenog momka spasioci kroz led i sneg nosili više od šest sati, ali je junak priče bio pas koji je sve vreme grejao planinara i tako mu najverovatnije i spasio život.
– Bila je to najteža i najsloženija operacija spasavanja koju su u svojoj istoriji odradili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Trajala je punih 13 sati, a u njoj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << učestvovalo 27 naših pripadnika – rekao je načelnih Gorske službe iz Gospića i dodao da su teški uslovi i velika količina opreme koju su ekipe morale da nose sa sobom učinile su intervenciju veoma zahtevnom.
Sa planinarom je bio i pas North. Spletom seretnih okolnosti obojica su uapala u pećinu, ali pas nije bio povređen. Međutim, svojim telom grejao je vlasnika sve dok pomoć nije stigla, a ni posle se nije odvajao od njega.
– Sklupčao se uz njega i grejao ga svojim telom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spasilaca, bio je jedan od nas čuvajući svoga čoveka 13 sati. Iz ovoga primera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima – napisali su iz Gorske službe uz fotografiju spasenog planinara i njegovog ljubimca.
Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. pic.twitter.com/t0Ptk7qXEn
— Hrvatska GSS (@HrvatskaGSS) January 2, 2022

Kako kažu iz Gorske službe nakon uspešne akcije povređeni planinar je prebačen u bolnicu gde se oporavlja i dodaju da je imao sreće jer ih je vreme poslužilo.
– Bilo je hladno, ali vedro i bez vetra i padavina. U ovo dobu godine je retko da nam vreme bude ovako naklonjeno – kažu spasioci.
Kako navode iz GSS, ovo je još jedan dokaz da prijateljstvo i ljubav između čoveka i psa ne poznaju granice.
Roksi spasila celu porodicu od trovanja gasom, nije odustala dok vlasnik nije shvatio o čemu se radi

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska, planinarenje i psi: Haski 13 sati grejao povređenog planinara da se ne smrzne

Izvor: Danas, 03.Jan.2022

Privatna arhiva/HGSSKada su ih pronašli nakon pet i po sati u snegu na planini „Prijateljstvo i ljubav između čoveka i psa ne poznaje granice“ – ovako su iz Hrvatske gorske službe spašavanja opisali fotografiju planinara koji je ostao zaglavljen na planini Velebit i njegovog psa. Ovo je i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.