Pacijent KCV u izolaciji zbog sumnje na tropsku bolest

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijent KCV u izolaciji zbog sumnje na tropsku bolest

Jedan pacijent Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine nalazi se u izolaciji.

Prema rečima upravnice Klinike za infektivne bolesti Vesne Turkulov, pacijent je danas stabilno. "Pacijent je danas stabilnog stanja i, dok se čekaju rezultati svih analiza, prima široku terapiju koja pokriva veći spektar tropskih bolesti", rekla je Turkulov.

Kako "Kurir" nezvanično saznaje, reč je o novosadskom lekaru koji je bio u Africi, a kada se vratio, osetio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << simptome i odmah se javio kolegama.

On je na tu kliniku primljen u petak sa simptomima povišene temperature i umora, a postoji mogućnost da se radi o nekoj tropskoj bolesti zato što je prethodnog dana došao iz Afrike, navode za 021 u Kliničkom centru Vojvodine. Iz KCV nisu naveli detaljnije na koju bolest sumnjaju.

U ovoj ustanovi ističu da su preduzete sve preventivne epidemiološke mere predviđene zakonom, obaveštene sve nadležne institucije i u toku je analiza uzetih uzoraka. Dodaje se da će po dobijanju laboratorijskih nalaza biti obaveštene sve nadležne službe i ukoliko bude potrebe preduzimane dalje mere. "Nema razloga za uznemirenje. Radi se o uobičajenom postupku koji nalaže Svetska zdravstvena organizacija, koju smo o svemu i obavestili", izjavila je pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović.

Navela je da je dosadašnjim analizama isključena mogućnost da se radi o malariji, te da je krv poslata na analizu u Hamburg, koja će utvrditi o kojoj bolesti se radi. Rezultati se očekuju za oko 24 sata.

Vesna Kopitović je rekla i da je sanitarna inspekcija po uobičajenoj proceduri naložila kućni nadzor nad onima koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom, a radi se o našem državljaninu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.