Izvor: Radio 021, 17.Okt.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam preduzeća kažnjeno sa 60 miliona za nameštanje ponuda u javnim nabavkama

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je sa 60 miliona dinara osam preduzeća koja su imala tajni dogovor da koordiniraju učešće u javnim i drugim nabavkama.

"Komisija je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije", navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Nova ekonomija.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, radi se o firmama društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd.

Navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije (član 10. stav 2. tačka 1 Zakona o zaštiti konkurencije), navodi se u saopštenju.

"Kako se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, Komisija koristi i ovu priliku da pozove učesnike tih dogovora da se prijave Komisiji i dostave dokaze, te na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije", saopštila je Komisija.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nameštanje u javnim nabavkama, "pokajnik" otkrio tajni dogovor

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 10:39

Više preduzeća iz Beograda, Niša i Jagodine nameštala su ponude u javnim nabavkama, zbog čega im je izrečena mera od 60 miliona dinara, objavila je Komisija za zaštitu konkurencije. . Komisija za zaštitu konkurencije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.