Nameštanje u javnim nabavkama, pokajnik otkrio tajni dogovor

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nameštanje u javnim nabavkama, "pokajnik" otkrio tajni dogovor

Više preduzeća iz Beograda, Niša i Jagodine nameštala su ponude u javnim nabavkama, zbog čega im je izrečena mera od 60 miliona dinara, objavila je Komisija za zaštitu konkurencije.
Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da su preduzeća "Original", "Birolinija", "Biro print sistemi", "Konika Minolta poslovna rešenja SE" iz Beograda, "Mikops" i "Birodeveloping" iz Niša, "Birotehnika" iz Jagodine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i "Dikti lajn" koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

Na taj način su, kako se dodaje, povredila konkurenciju, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije.
Za utvrđeno nameštanje ponuda u javnim nabavkama je izrečena mera od 60 miliona dinara, ističe se u saopštenju.
Komisija navodi da je tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je dostavio dokaze i sebi obezbedio oslobađanje plaćanja obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.
"Ovo je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.