Izvor: Radio 021, 12.Apr.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Država briše 15, banke 23 odsto glavnice duga u "švajcarcima"

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u nedelju biti postignut finalni dogovor zainteresovanih strana o zaduženim građanima u švajcarskim francima, kada će biti dogovorena finalna verzija nacrta leks specijalisa.

"Nastavljamo razgovore sa ciljem da u nedelju te razgovore završimo. U nedelju treba da očekujete finalni dogovor i finalnu verziju nacrta zakona koji bismo onda usvojili na vladi početkom nedelje", rekao je Mali.

Kaže da je cilj da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se već polovinom naredne nedelje ide sa tim predlogom zakona u Skupštinu Srbije kako bi bio usovojen po hitnom postupku.

Država briše 15, banke 23 odsto glavnice?

"Večernje novosti" pišu da će zaduženi u švajcarskim francima dobiti otpis od oko 40 odsto glavnice.

Na papiru je, prema pisanju lista, ponuda u kojoj će država učestvovati u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke "opraštaju" između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata, navodi list.

Procenat otpisa trenutne glavnice praktično je kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Država je "presekla" u još jednoj stvari: leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

Posle otpisa 40 odsto preostalog duga (bez kamate), iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu i na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnje. Rate će biti vezane za kurs, pišu Novosti.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.