Novosađanki ne daju posao samo zato što je trans osoba

Izvor: Radio 021, 11.Nov.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađanki ne daju posao samo zato što je trans osoba

Novosađanka Saša je sređena, lepa devojka od 23 godine, koja je diplomirala grafički dizajn sa prosekom 9,5 kao jedan od tri najbolja studenta u generaciji. Ipak, zbog jednog specifičnog razloga niko neće da je zaposli.

Konkurisala je na bezbroj oglasa za posao, ali dok je drugima u Srbiji vrlo teško da rade u struci, kod nje to prerasta u skoro nemoguće. Saša je rođena kao muškarac.

"Jasno se sećam, imala sam oko četiri godine kada sam sa majkom šetala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ulicom i ugledala izlog sa ženskim nakitom. Oduševila sam se i tražila da mi nešto kupi. Njena odsečna negativna reakcija već mi je kao detetu pokazala da postoji neki problem, jer sam ja devojčica, a to niko oko mene ne vidi i ne priznaje, pa čak ni moje telo", otkriva dizajnerka za "24 sata".

Majka je ipak prihvatila, ali otac nije nikada. "Nije mogao da se nosi sa tim što sam drugačija, fizički je bio nasilan prema meni, ali je to što sam preživela bila motivacija da budem bolji student", kaže devojka koja uglavnom radi projekte preko interneta.

Kada dođe na razgovor za posao, ne odbijaju je, kaže, zbog onoga u diplomi – nego u ličnoj karti. "Dešavalo se da budu vrlo direktni pa mi je dosta puta rečeno da ne žele da me zaposle da njihova reputacija ne bi dolazila u pitanje ako bi zaposlili trans osobu. Dešavalo se i da mi se smeju i vređaju me. Nekada kažu da nisu zainteresovani, što bi bilo sasvim u redu, da nisu imali totalno drugačiji stav dok ta devojka koju vide nije izvadila lični dokument u kojem se vidi muško ime", priča Saša.

Uprkos svim poteškoćama, odlučila je javno da kaže da je trans osoba još na studijama i sada je u medicinskom procesu tranzicije. "Tranziciju sam prvo počela tajno, a da nisam ni rekla da sam trans osoba. Više nisam mogla da živim prazninu od života koji je bio sve samo ne život, i za to su znale moje najdraže osobe. Dugo vremena sam pokusala da potisnem to u sebi, i kad sam shvatila da cu ili živeti kao devojka ili oduzeti sebi zivot, znala sam da je vreme za promene", kaže devojka kojoj javno otkrivanje identiteta donelo stres i strah.

Reakcije su, otkriva, bile mešane. Loše je, kaže, očekivala, ali dobre su je iznenadile. I pored podrške koju je dobila ističe da se trans osobe osećaju nezaštićeno i pravno i fizički.

"Borimo se sa životom u telu koje nam je sve, samo nije dom, i ne osećamo se prijatno u njemu, i zato ni ne čudi statistika da svaka druga trans osoba bar jednom u životu pokuša samoubistvo. Meni snagu daju porodica, prijatelji i podrška organizacije "Egal" kao i moja umetnost, a nadam se da ću za dve godine završiti operaciju I potpuno postati ono što i jesam", zaključuje dizajnerka.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.