Novi Sad: 75 godina od oslobođenja od fašizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: 75 godina od oslobođenja od fašizma

Novi Sad danas obeležava 75 godina od oslobođenja od fašizma u znak sećanja na 23. oktobar 1944. godine, kada su u taj grad ušle jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Predstavnici Grada, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), Vojske Srbije i gradske Organizacije rezervnih vojnih starešina položiće vence na spomen-groblju na Rumenačkom putu, kao i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju. Novosadski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SUBNOR će organizovati svečanu akademiju u Domu vojske.

Gradsko zelenilo će simbolično posaditi 75 drvorednih sadnica koprivića i piramidalnog jasena na Sentandrejskom putu.

Nevladina organizacija "Fabrika kultura" organizovaće večeras koncert benda "Love Hunters", čiji je frontmen Milan Mumin dobitnik ovogodišnje "Oktobarske nagrade" Grada Novog Sada.

Mumin je tako postao prvi "rok end rol laureat" te nagrade u njenoj istoriji.

Koncert počinje u 19 sati u Katoličkoj porti.

Novi Sad je tokom Drugog svetskog rata bio podeljen na dve okupacione zone: bačka strana grada bila je pod okupacijom fašističke Mađarske kojoj su pomagali domaći Nemci, takozvani folksdojčeri, a sremska strana grada bila je deo kvislinške ustaške tvorevine, takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Novi Sad se u posleratnom periodu, posle teških ratnih stradanja, obnovio i zbog žrtava koje je pretrpeo tokom Drugog svetskog rata 1975. godine dobio Orden narodnog heroja i bio proglašen za Grad heroj.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad/Neoplanta/Ujvideki/ Neusatz

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2019

Novi Sad, Neoplanta, Ujvideki, Neusatz....Grad koji je slobodu kupio od Marije Terezije 1748. godine..Grad koji je istu tu slobodu tokom istorije često skupo plaćao..Grad koji ju je osvojio i 23. oktobra 1944...Grad koji to često zaboravlja pa danas podiže spomenike onima koje je s razlogom pobedio..Grad...

Nastavak na Radio 021...

FOTO: Položeni venci na spomenike oslobodiocima Novog Sada

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2019

Čelnici Grada, Vojske Srbije, članovi novosadskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Organizacije Rezervnih vojnih starešina grada položili su vence na Spomen-groblju boraca, kao i na spomeniku na Čeneju...Na ovaj način obeležen je 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog...

Nastavak na Radio 021...

Održana proslava SUBNOR-a povodom dana oslobođenja Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019

Dana, 23. oktobra 1944. godine jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije ušle su u Novi Sad i time okončale trogodišnju okupaciju. Novi Sad danas obeležava 75 godina od oslobođenja grada od fašizma u Drugom svetskom ratu, a tim povodom SUBNOR grada Novog Sada upriličio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.