Izvor: Radio 021, 23.Okt.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Položeni venci na spomenike oslobodiocima Novog Sada

Čelnici Grada, Vojske Srbije, članovi novosadskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Organizacije Rezervnih vojnih starešina grada položili su vence na Spomen-groblju boraca, kao i na spomeniku na Čeneju.

Na ovaj način obeležen je 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu i pobeda nad fašizmom.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahvaljujući onima koji su dali svoj život, Novi Sad i Novosađani su danas slobodni.

"Zahvaljujući svim hrabrim oslobodiocima, znanim i neznanim junacima, Novi Sad je danas dočekao da bude snažan univerzitetski grad, evropska prestonica mladih i za dve godine prestonica kulture. Da nije bilo tog 23. oktobra 1944. godine, ni mi danas ne bismo imali ovaj grad i Novosađani ne bi mogli da stvaraju sve ono što su stvarali poslednjih sedam i po decenija. Novi Sad je oslobođenje u Drugom svetskom ratu dočekao sa gotovo trećinom stanovništva manje", naveo je Vučević i dodao da postoji večna zahvalnost svim oslobodiocima, pripadnicima narodnooslobodilačke vojske, ali i pripadnicima savezničkih armija, pre svega Velikoj crvenoj armiji.

Mihajlo Vujasin je, u ime gradskog odbora SUNBOR-a, poručio da je jedini pravi put onaj koji je posvećen očuvanju slobode.

"Naši preci su nam ovu slobodu ostavili u amanet i mi, kao Subnor, nastavljamo tradiciju da mlade generacije ne bi zaboravile šta se dogodilo. Bez ove slobode koja nam je podarena ne bismo nigde uspeli da stignemo i svi ovde prisutni smo posvećeni nasledstvu naših predaka", rekao je Vujasin na Spomen-groblju palim borcima.

Čelnici su, nakon polaganja venaca i upisa u Knjigu žalosti, položili vence i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.