Izvor: Luftika.rs, 09.Avg.2020, 16:27

Najstariji aligator na svetu stanuje u Beogradu već tačno 83 godine (FOTO)

U beogradski zoološki vrt pre 83 godine, 9. avgusta 1937. godine, pristigao je Muja, trenutno najstariji živi aligator na svetu.
Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku, a prenosi 021.
Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme je 10. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije. Prema procenama stručnjaka, misli se da je tada već imao desetak godina.
Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to preživeo.


Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi…
Gepostet von Zoološki vrt grada Beograda am Samstag, 8. August 2020

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju. Uprkos tome, Muja je i danas živahan, naročito kada oseti hranu.
Pretpostavlja se da je ovaj američki aligator (Alligator mississippiensis) sada star verovatno i više od 90 godina.
Posle više od 10 godina pande se uspešno parile, jer u zoološkom vrtu nema ljudi

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.