Izvor: Radio 021, 16.Jun.2020, 07:09

Najkasnije do petka novi kriterijumi za ulazak u Crnu Goru

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) sinoć je na sednici odlučilo da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima, koje će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik.

Iz NKT su istakli da se, i uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije, paralelno preduzimaju sve mere neophodne za očuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žžive u Crnoj Gori i turista, prenele su podgoričke "Vijesti".

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore: Nema svađe sa Srbijom, ali...

Povodom odluke Crne Gore da se državljanima Srbije još ne dozvoli ulazak u Crnu Goru, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je da "nema svađe sa Srbijom", ali da je "bilo reakcije jer se preko nekih stvari ne može preći".

"Verujte da nema nikakve svađe. Većina nas se školovala u Srbiji, poštujemo i svoje učitelje i kolege, ali ne možete da ostanete nemi kada vam neko pored svih ovih rezultata kaže da ne znate, nemate, da lažete", kazao je Mugoša.

Dodao je rekao da Srbija, Velika Britanija i Holandija ne prijavljuju aktivne slučajeve virusa, te da su kolegama, s obzirom da imaju nove kriterijume, poslali zamolnicu traživši objašnjenje, ali da odgovora još nema.

"Našom metodologijom doći ćemo do podatka koliko je aktivnih slučajeva i prema tome se upravljati", rekao je Mugoša.

Institut za javno zdravlje u Podgorici je u petak objavio ažurirani spisak zemalja čiji državljani mogu da uđu u Crnu Goru, ali među njima i dalje nema Srbije.

Kako je saopšteno, na odluku da se Srbija ne uvrsti na tu listu, uticali su "nejasna situacija sa epidemiološkim podacima", odluka zdravstvenih institucija Srbije da se "jednim aktom" hiljade inficiranih uklone sa spiska zaraženih, povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i "izvesno pogoršanje epidemiološke situacije" u Srbiji.

Iz Srbije u Crnu Goru za sada mogu jedino crnogorski državljani i stranci koji imaju dozvole boravka u Crnoj Gori, ali uz obaveznu samoizolaciju ili 14 dana karantina.

Autor: Tanjug, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ambasador Božović: NKT će preporučiti da se otvori granica, od ponedeljka normalno kretanje između Crne Gore i Srbije

Izvor: Večernje novosti, 16.Jun.2020

Imamo informacije da će u petak Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) dati preporuku da se granica Crne Gore otvori za sve građane koji dolaze iz Srbije, rekao je Vladimir Božović Imamo informacije da će u petak Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.