Izvor: Radio 021, 03.Feb.2020, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mame su zakon: Ustavni sud Srbije spava, Ministarstvo obmanjuje građane

Inicijativa "Mame su zakon" prošle nedelje je izvršila uvid u predmet koji je pokrenut pred Ustavnim sudom Srbije pre skoro godinu dana, kada je 31 narodni poslanik Skupštine Srbije pokrenuo proceduru za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kako navode, Ustavni sud Srbije od trenutka od kada je dobio zahtev (februar 2019. godine) do danas praktično nije ni prstom mrdnuo kako bi odgovorio narodnim poslanicima i izvršio ocenu ustavnosti lošeg zakona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Narodna poslanica Tatjana Macura takođe podseća javnost da je nadležni ministar, Zoran Đorđević, još jednom obmanuo građanke i građane Srbije svojom ponovljenom lažnom najavom da se izmene Zakona očekuju nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu.

"Ušli smo u februar mesec, najavljenih izmena nema u skupštinskoj proceduri, a nije pokrenuta niti jedna javna rasprava o izmenama spornog zakona zbog kojeg žene u Srbiji primaju par stotina dinara tokom porodiljskog odsustva. Jasna je namera ministra Đorđevića da se izmene ne usvoje pre raspuštanja Skupštine uoči novih izbora, što u praksi znači da majke i buduće majke izmene mogu očekivati, a i to nije sigurno, tek nakon što se konstituiše novi skupštinski saziv", navela je Macura.

"Apelujemo na ministra Đorđevića da najhitnije ispuni ono što je obećao - da pokrene javnu raspravu o izmenana zakona i predlog izmena uputi u skupštinsku proceduru, a od Ustavnog suda Srbije očekujemo da se konačno probudi iz dubokog zimskog sna i odgovori na zahtev narodnih poslanika", navodi se u saopštenju.

Povodom ovog Zakona oglasio se i "Centar za mame" koji je apelovao na donosioce odluka da ga izmene kako žene koje su radile manje od 18 meseci, one koje su otišle na trudničko bolovanje istog meseca kada su dobile posao i žene koje imaju visoka primanja ne bi bile oštećene. Opširnije OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.