Mame su zakon: Ustavni sud Srbije spava, Ministarstvo obmanjuje građane

Inicijativa "Mame su zakon" prošle nedelje je izvršila uvid u predmet koji je pokrenut pred Ustavnim sudom Srbije pre skoro godinu dana, kada je 31 narodni poslanik Skupštine Srbije pokrenuo proceduru za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Mame su zakon: Ustavni sud Srbije spava, Ministarstvo obmanjuje građane
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navode, Ustavni sud Srbije od trenutka od kada je dobio zahtev (februar 2019. godine) do danas praktično nije ni prstom mrdnuo kako bi odgovorio narodnim poslanicima i izvršio ocenu ustavnosti lošeg zakona.
 
Narodna poslanica Tatjana Macura takođe podseća javnost da je nadležni ministar, Zoran Đorđević, još jednom obmanuo građanke i građane Srbije svojom ponovljenom lažnom najavom da se izmene Zakona očekuju nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu.
 
"Ušli smo u februar mesec, najavljenih izmena nema u skupštinskoj proceduri, a nije pokrenuta niti jedna javna rasprava o izmenama spornog zakona zbog kojeg žene u Srbiji primaju par stotina dinara tokom porodiljskog odsustva. Jasna je namera ministra Đorđevića da se izmene ne usvoje pre raspuštanja Skupštine uoči novih izbora, što u praksi znači da majke i buduće majke izmene mogu očekivati, a i to nije sigurno, tek nakon što se konstituiše novi skupštinski saziv", navela je Macura.
 
"Apelujemo na ministra Đorđevića da najhitnije ispuni ono što je obećao - da pokrene javnu raspravu o izmenana zakona i predlog izmena uputi u skupštinsku proceduru, a od Ustavnog suda Srbije očekujemo da se konačno probudi iz dubokog zimskog sna i odgovori na zahtev narodnih poslanika", navodi se u saopštenju.
 
Povodom ovog Zakona oglasio se i "Centar za mame" koji je apelovao na donosioce odluka da ga izmene kako žene koje su radile manje od 18 meseci, one koje su otišle na trudničko bolovanje istog meseca kada su dobile posao i žene koje imaju visoka primanja ne bi bile oštećene. Opširnije OVDE.
  • w/e

    03.02.2020 20:47
    Jednakost
    Dakle polnu ravnopravnost cemo postici kada zene budu mogle da zive cisto na kontu toga sto su trudne ili imaju decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.