Lončar: Sud da odluči

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Sud da odluči

Predsednik vojvođanskog odbora DSS i bivši ministar prosvete iz Koštuničine vlade Zoran Lončar nije platio 25,7 miliona dinara poreza na kapitalnu dobit ostvarenu prodajom četvrtine udela u „JU biznisu" d.o.o. iz Novog Sada, iako mu je to Poreska uprava Ministarstva finansija naložila još 13. avgusta ove godine, saznaje „Blic" u Poreskoj upravi.

Lončar je podneo žalbu na ovo rešenje pred Okružnim sudom u Novom Sadu. Lončar najavljuje da će, ukoliko „Poreska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uprava donese nezakonito rešenje", obelodaniti na koji naèin je ova uprava obraèunavala osnovicu za porez prilikom istupanja iz privrednih društava mnogih sadašnjih i bivših ministara, gradskih i pokrajinskih funkcionera, pa i pojedinih direktora same Poreske uprave.

Ocenjujući da je u pitanju „nova politièka hajka na njega koja je, prema istom scenariju, voðena i tokom protekle izborne kampanje", Lončar je izjavio da je za svoje tvrdnje pribavio dokumentaciju i da će zaštitu svojih prava potražiti pred Vrhovnim sudom Srbije.

Interesantno je da novosadskom drugostepenom sudu, kada je u pitanju Lončar, nisu dovoljna tri meseca da donese odluku, iako je poznato da je u takvim slučajevima obično efikasan i neumoljiv.

Lonèar istièe da je svojevremeno, zbog izbora za ministra u Vladi Srbije, istupio iz „JU biznisa" pod istim uslovima pod kojima je u njega i ušao, tako da nije ostvario bilo kakav kapitalni dobitak izražen u milionima dinara, na koji bi morao da plati porez. On optužuje Poresku upravu da je prièinila „flagrantne nezakonitosti prvostepenom postupku, te da nije uspela da utvrdi da mu je na bilo koji naèin nešto zaista više isplaæeno".

S druge strane, Lončar ne objašnjava kako je moguće da je do rapidnog porasta vrednosti firme čiji je bio suvlasnik od marta 2005. do maja 2007, došlo upravo u vreme njegovog ministrovanja u dve Koštuničine vlade i ima li tu, po njegovom mišljenju, sukoba interesa. Tačnije, tržišna vrednost „JU biznisa" u pomenutom periodu porasla je sa prvobitnih 10,4 miliona dinara na neverovatnih 542,4 miliona dinara. Uprkos tome, Lončar je svoj udeo od 25,01 odsto, koji je kupio po 4.500 američkih dolara, posle dve godine prodao po ceni od 5.083 dolara i to prvobitnom vlasniku Nenadu Rončeviću, koji je tada ujedno obavljao i funkciju direktora DSS u Novom Sadu.

Takođe, postavlja se pitanje ko će i da li će se uopšte danas nadležni pozabaviti ovim pitanjima pošto Poreska uprava, u svom rešenju o porezu koji Lončar treba da plati, posebno ističe da nije utvrđivala da li je on eventualno i prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je obavljao drugu javnu funkciju.

Sankcije za utaju

U slučaju kada poreski obveznik u zakonski određenom roku ne plati porez koji mu je razrezala Poreska uprava, najpre mu se popiše celokupna pokretna i nepokretna imovina. Prva sankcija je zabrana podizanja ličnog dohotka, a zatim zabrana na svu pokretnu imovinu. Ukoliko na taj način porez ne naplati, sud obavlja plenidbu nad nepokretnostima poreskog obveznika i stavlja ih na dražbu, kažu za „Blic" u Poreskoj upravi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.