Izvor: Radio 021, 01.Dec.2019, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari opšte prakse nedovoljno znaju o zaštiti mentalnog zdravlja

Lekari opšte prakse u Srbiji nedovoljno znaju o lečenju mentalnih poremećaja, ali ni država ne izdvaja dovoljno novca za službe za mentalno zdravlje, samo su neke od slabosti ovog sistema.

Kako se navodi u Programu zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji za period 2019-2026. godine, koji je pre nekoliko dana usvojila Vlada Srbije, mali je broj udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, a o fondovima za mentalno zdravlje najčešće odlučuju ljudi koja se ne bave zaštitom mentalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zdravlja, prenosi Nova ekonomija.

Primećeno je i da su nedovoljno dobri uslovi u velikim psihijatrijskim bolnicama i ustanovama socijalne zaštite (domovima) gde dugotrajno borave osobe sa hroničnim psihozama i intelektualnim poremećajima. Ocenjuje se i da je nezadovoljavajući nivo poštovanja ljudskih prava osoba sa mentalnim poremećajima iako je poboljšano poštovanje ljudskih prava u psihijatrijskim ustanovama.

Između ostalog, ne postoje uslovi za ranu detekciju i intervencije u slučajevima povišenog rizika za psihozu. Takođe, nedovoljno su razvijene službe za detekciju ranih razvojnih poremećaja, njihovu terapiju i pružanje ranih intervencija.

Kad je reč o mladima, nedovoljan je broj službi za pružanje pomoći adolescentima sa problemima mentalnog zdravlja.

Otuda su i preporuke stvaranje centara za mentalno zdravlje u zajednici, zatim započeti postepeno smanjivanje broja postelja u velikim bolnicama i broja korisnika u ustanovama socijalne zaštite, kao i kontinuirana edukacija izabranih lekara i drugih zdravstvenih radnika.

Mentalni poremećaji predstavljaju veliki javno-zdravstveni problem, kako u svetu, tako i u našoj zemlji, navodi se u dokumentu. Pojavljuju se u ranom dobu, obolelima je narušen kvalitet života, veliki su ekonomski troškovi po društvo zbog skupih bolničkih troškova lečenja, oboleli su često nezaposleni, smanjena im je radna sposobnost itd.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.