Izvor: Radio 021, 26.Avg.2019, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korišćenje društvenih mreža „remeti san i trening“ tinejdžera

Proveravanje sajtova više puta dnevno smanjuje vreme posvećeno zdravim aktivnostima, pokazuje istraživanje.

Getty ImagesMožda proverava društvene mreže umesto da spava

Korišćenje društvenih mreža ne škodi direktno tinejdžerima - ali može da smanji vreme predviđeno za zdrave aktivnosti, poput treniranja i spavanja, pokazuje istraživanje.

Roditelji bi trebalo da zabrane deci korišćenje telefona nakon 22:00 i da ih podstiču da više vežbaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tvrde britanski istraživači.

Devojčice su posebno ranjive kada je u pitanju sajber-zlostavljanje, koje može imati posledice po psihičko zdravlje.

Ali kako bi se otkrilo ono što šteti dečacima, potrebna su dodatna istraživanja.

Instagram društvena mreža broj jedan među decom

Da li su milenijalci stvarno narcisi

U Britaniji, devet od deset tinejdžera koristi društvene mreže i postoji povećana zabrinutost kako se to odražava na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Do sada, istraživanja su pružala kontradiktorne dokaze, zbog nedostatka dugoročnih podataka.

Getty Images

U istraživanju pod nazivom Zdravlje dece i adolescenata, grupa od 12.000 britanskih tinejdžera, starosti od 13 do 16 godina, odgovarala je na pitanja istraživača.

Šta je istraživanje pokazalo?

Dečaci i devojčice koji proveravaju društvene mreže više od tri puta dnevno slabijeg su mentalnog zdravlja i doživljavaju jači psihički stres.

Malo starije devojčice su češće izjavile da su nesrećne i anksiozne - ali ne i dečaci.

Istraživači navode da postoji čvrsta veza između upotrebe društvenih mreža i mentalnog i fizičkog zdravlja.

Ali negativni efekti se kod devojčica pripisuju nedostatku sna, sajber-zlostavljanju i, u manjem broju slučajeva, smanjenoj fizičkoj aktivnosti.

Ovi faktori utiču i na zdavlje dečaka - ali u dosta manjoj meri.

Da li roditelji treba da brinu?

Vođa istraživanja, Rasel Viner, profesor na predmetu Zdravlje adolescenata na UCL Grejt Ormond Strit Institutu za zdravlje dece, kaže: „Roditelji nemaju jasnu predstavu o tome koliko vremena njihova deca provode na društvenim mrežama svakog dana."

„Ali trebalo bi da brinu o tome koliko deca vežbaju, jer provođenje vremena na društvenim mrežama utiče na ostale aktivnosti."

Društvene mreže mogu da imaju pozitivan efekat i „centralnu ulogu u životima naše dece", dodao je.

Getty ImagesNaterajte ih da vežbaju napolju, umesto što brinete o o upotrebi društvenih mreža, kažu istraživači.

Doktorka Daša Nikols sa Imperijal koledža u Londonu, koja je takođe uključena u istraživanje, kaže „Ne radi se samo o upotrebi društvenih mreža kao takvoj, već o slučajevima kada one zamene kontakt sa stvarnim svetom."

„Mora da postoji ravnoteža."

Da li se razlikuje kod dečaka?

Istraživači navode da postoji razlika u tome kako društvene mreže koriste dečaci, a kako devojčice, ali da razlozi za to nisu sasvim jasni.

I potrebno je još istraživanja kako bi se otkrilo šta izaziva psihički stres kod dečaka tokom upotrebe društvenih mreža.

Kakva je situacija u Srbiji?

Iako u proseku provode četiri sata dnevno na internetu, većinu dece školskog uzrasta nećete pronaći na Fejsbuku.

Instagram i Snepčet beleže dvocifreni rast među mlađom populacijom, potvrdila su istraživanja onlajn tržišta iz 2017. godine.

Kada se o odnosu dece i tehnologije izveštava u srpskim medijima, najčešće se koristi senzacionalistički pristup. O deci se piše kao žrtvama eksploatacije, siledžijstva, dečije pornografije i lažnog predstavljanja na internetu.

Zbog širenja moralne panike, mediji su propustili da obrazuju generacije roditelja o mogućnostima, ali i opasnostima tehnologije, izjavio je za BBC Đorđe Krivokapić, stručnjak za bezbednost podataka na internetu.

Deca imaju pravo na privatnost, iako je to pravo ograničeno nekim drugim pravima i interesima deteta. Kada se ispolje rizici za razvoj deteta, roditelj, učitelji i socijalni radnici imaju pravo da naruše privatnost svog deteta, kaže Krivokapić.

A kada je reč o sajber-zlostavljanju?

Doktorka Nikols kaže da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na to kako njihova deca koriste društvene mreže i da ne pristupaju štetnom sadržaju, naročito noću.

„Sajber-zlostavljanj je ozbiljno - moramo stalno da obraćamo pažnju na to", dodala je.

„U sajber-zlostavljanju, čak ni vaš krevet nije bezbedno mesto. A ako vam je telefon u drugoj sobi, onda ne mogu da vas maltretiraju u krevetu."

Doktor Luis Teodosiju, sa Kraljevskog koledža za psihijatriju za decu i adolescente kaže: „Potrebna su dodatna istraživanja kako bi shvatili kako da zaštitimo decu i mlade od negativnih uticaja društvenih mreža, kao i digitalne tehnologije generalno."

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.