Montipajtonovski recept za dugovečnost - optimizam

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montipajtonovski recept za dugovečnost - optimizam

Savet Monti Pajtona da gledamo na život sa vedrije strane utiče na to koliko ćemo dugo živeti, pokazuje američka studija.

Čini se da je Monti Pajton bio u pravu kada je savetovao da na život uvek gledamo sa vedrije strane - istraživanje pokazuje da optimisti žive duže.

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama zaključili su da su optimističniji ljudi "dugovečniji" - žive 85 i više godina.

Oni navode da je optimistima lakše da kontrolišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emocije i tako se zaštite od stresa.

Pesimistima bi moglo da bude korisno da zamišljaju budućnost u kojoj je sve dobro.

Profesor Brus Hud je šef katedre razvojne psihologije u društvu na Univerzitetu u Bristolu i vodi kurs pod nazivom "nauka o sreći".

On kaže da studija podržava postojeće dokaze o koristi koju imamo od pozitivnog razmišljanja.

On je dodao: "Mislim da bi jedan uzročno-posledični mehanizam mogao da bude da se optimisti lakše nose sa stresom, i to tako što izbegavaju glasine o negativnim životnim događajima.

"Stres utiče na imuni sistem, pa postoji mogućnost da to znači da se optimisti lakše nose sa infekcijama.

"Mnoge studije su takođe povezale stres sa kraćim telomerama, delom hromozoma koji je povezan sa starenjem ćelija i rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka."

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Montipajtonovski recept za dugovečnost - optimizam

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2019

Savet Monti Pajtona da gledamo na život sa vedrije strane utiče na to koliko ćemo dugo živeti, pokazuje američka studija...Getty ImagesPoenta Monti Pajtona je imala smisla..Čini se da je Monti Pajton bio u pravu kada je savetovao da na život uvek gledamo sa vedrije strane - istraživanje pokazuje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.