Izvor: Radio 021, 05.Mar.2021, 15:12

Kon: Ne menjamo predlog, ni zatvaranje na sedam dana nije dovoljno

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, uoči sednice Kriznog štaba, da je medicinski deo već ranije sve predložio i da neće promeniti predlog.

- Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile - rekao je dr Kon.

Izjavio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno, ali bi u svakom slučaju bio neki predah >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

- Ne smatram da je period zatvaranja od sedam dana dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju - objasnio je.

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke, dr Kon je rekao da i dok smo bili na oko 1.500 novozaraženih dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

- Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali, posle toga je došlo do početka porasta, a naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika - rekao je.

Što se skijališta tiče, istakao je da je odluka još u decembru bila da treba da rade sa 30 odsto kapaciteta, ali da se mere nisu poštovale.

- Kaznena politika nam i dalje nije motivišuća i mora se pooštriti, ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa kovidom - objasnio je dr Kon za Kurir.

Đerlek: Neophodne su oštrije mere

Veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

- Svakodnevno se analizira svaka situacija i ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku - rekao je Đerlek za RTS.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je alarmantna situcija, ali i u drugim gradovima. Dodao je da je situacija pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i skoro svim delovima Srbije.

- Ono što može da nas raduje jeste imunizacija koja protiče u najboljem redu. Dolazi nam još pola miliona vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm", a u ponedeljak stiže i redovna isporuka "Fajzera". Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju - istakao je Đerlek.

Okupljanja na skijalištima napravila eksploziju

Zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, Radmilo Janković, ukazuje da se situacija na jugu Srbije dramatično pogoršava poslednjih dana. Ukazuje da se kapaciteti jako brzo pune i da su gotovo iscrpljeni u svim bolnicama na jugu zemlje.

- Bila je potrebna jedna šibica da se zapali, videlo se da neće biti bolje i da će okupljanje na skijalištima napraviti eksploziju - kaže zamenik direktora KC Niš.

Autor: Kurir, Tanjug, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar uoči sednice Kriznog štaba: "Mi ćemo sigurno neke mere doneti, suzdržite se od kontakata u narednih sedam dana"

Izvor: Blic, 05.Mar.2021

Prošlo je godinu dana kako se pojavila korona, nešto smo naučili nešto nismo. Nešto smo prošli, nešto ćemo tek proći. Treba naši građani da shvate samo jednu stvar, da se trenutno nalazimo u takvoj situaciji da ćemo imati rezultat samo ako prekinemo kontakte u narednih pet do sedam dana....

Nastavak na Blic...

Kon: Ostao sam i ostaću do kraja

Izvor: B92, 05.Mar.2021

Epidemiolog Predrag Kon, nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kaže da stalno nosi teret odgovornosti, ali da će u Štabu ostati do kraja...Dr Kon je na pitanje ko ga je ubedio da su današnje mere dovoljne odgovara da iz dana u dan nemamo povećanje broja novozaraženih, iako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.