Izvor: Radio 021, 01.Feb.2020, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobi Brajant: Helikopter nije imao dozvolu za let u magli

Ajland Eskpres helikopterima nije bilo dozvoljeno letenje u otežanim uslovima, kažu zvaničnici.

ReutersBrajant je osvojio pet šampionskih titula sa Los Anđeles Lejkersima.

Kompanija u čijem je vlasništvu helikopter koji je prevozio košarkaša Kobija Brajanta, njegovu ćerku i još sedam osoba koji se srušio, nije imao dozvolu za let u maglovitim uslovima, navode zvaničnici.

Ajland Ekspres helikopterima je bilo dozvoljeno letenje samo kada je pilot >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jasno mogao da vidi.

Pilot je navodno posedovao federalni sertifikat za upravljanje helikopterom oslanjajući se na instrumente iz kokpita.

Priča o Điani Brajant - košarkaškoj zvezdi koja nikada neće zasijati Zašto je Kobi Brajant putovao helikopterom Kobi Brajant: „Ja sam pravi otac za ćerke"

Ipak, moguće je da je imao malo iskustva u tom polju, kažu zvaničnici.

U prilog tome ide da mu je pravilnik kompanije onemogućavao let u takvim uslovima.

Uzrok nesreće se još uvek ispituje. Brajant je krenuo na utakmicu košarkaškog tima njene ćerke na lokalnom turniru u Mamba Sports akademiji.

U međuvremenu, Lejkersi su protiv Portland Trejlblejzersa u Stejples centru u petak odigrali prvu utakmicu od Kobijeve smrti.

Tim je odao počast Brajantu - igrači su tokom zagrevanja nosili dresove sa brojevima osam i 24, dok su fanovi skandirali „Kobi, Kobi".

ReutersIgrači su tokom zagrevanja nosili dresove sa brojevima osam i 24 u čast Kobija Brajanta

Pevač Ašer je odao počast pesmom Amazing Grace, okružen buketima u obliku brojeva osam i 24.

Odavajući počast košarkaškoj ikoni, zvezda Lejkersa Lebron Džejms rekao je publici „Činjenica da sam ovde mi mnogo znači."

„Nastaviću sa mojim saigračima da održavam njegovo nasleđe ne samo ove godine, već dokle god budemo igrali košarku koju volimo, jer je to nešto što bi Kobi Brajant voleo."

https://twitter.com/Lakers/status/1223456959766024192

Šta još znamo o nesreći?

Helikopterima firme Ajlend Ekspres bilo je dozveljeno letenje samo u uslovima u kojima pilot može jasno da vidi šta se dešava izvan letelice na dnevnom svetlu, izjavio je Kit Holovej, portparol Nacionalnog saveta za bezbednost saobraćaja, za agenciju Rojters.

Pilotima nije bilo dozvoljeno da lete oslanjajući se samo na instrumente iz kokpita.

Holovej kaže da nije poznato da li je u trenutku nesreće pilot Ara Zobajan upravljao helikopterom oslanjajući se na instrumente.

Ipak, dodao je: „Mislim da nije imao iskustva za letenje u takvim uslovima."

Kompanija je u četvrtak saopštila da do daljeg prekida sa radom.

„Svi zaposleni su bili šokirani zbog nesreće, pa je rukovodstvo kompanije odlučilo da obustavi rad na neko vreme", navodi se u saopštenju.

Getty ImagesOčekuje se da preliminarni izveštaj bude gotov za deset dana

Helikopter - Sikorski S-76B - pao je blizu grada Kalabasas u nedelju.

Nebo je bilo maglovito kada je helikopter poleteo, a lokalna policija je zbog loših vremenskih uslova prizemljila sve ostale letelice.

Pilot je od kontrole letenja tražio posebnu dozvolu za letenje u lošijim vremenskim uslovima, rekla je Dženifer Homendi članica upravnog odbora Nacionalnog saveta za bezbednost.

Ona je izašla na teren kako bi prikupila dokaze sa mesta nesreće.

Helikopter je, dodao je Homendi, kružio u vazduhu oko 12 minuta, pre nego što je dobio dozvolu.

Zatim je pilot od kontrolora leta tražio pomoć koja se pruža helikopterima kako bi izbegli udese, ali mu je rečeno da leti prenisko da bi radar mogao da ga uoči.

Nekoliko minuta kasnije, pilot je rekao da podiže letelicu kako bi izbegao sloj oblaka, dodala je ona.

Helikopter se tada podigao, a onda je započeo strmoglavi pad, posle kojeg je nestao sa radara.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.