Izvor: Radio 021, 28.Jan.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina traži izvinjenje zbog karikature koronavirusa u danskom listu

Kina je zatražila izvinjenje danskog dnevnika Jilands-posten zbog objavljene karikature o koronavirusu, koja je ocenjena kao uvredljiva po tu zemlju.

Na karikaturi objavljenoj u jučerašnjem štampanom izdanju lista, prikazana je kineska zastava, a umesto zvezdica, nacrtani su simboli u obliku opasnog koronavirusa.

Od tog virusa do sada je u Kini umrlo 106 osoba, a više od 4.500 je zaraženo, uglavnom u Vuhanu, gde je epidemija počela u decembru. Kineska ambasada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Kopenhagenu u jučerašnjem saopštenju je izrazila "snažno ogorčenje" i dodala da je objavljivanjem karikature "pređena donja linija civilizovanog društva i etička granica slobode govora" i da je to "uvreda za ljudsku savest".

Glavni urednik Jilands-postena Jakob Nibroe rekao je da namera uredništva nije bila da ismevaju Kinu. "Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše", rekao je i dodao da veruje da su u pitanju kulturološke razlike.

Danski premijer Mete Frederiksen rekao je da u Danskoj postoji "veoma, veoma snažna tradicija ne samo kada je reč o slobodi izražavanja već i za satirične crteže" i da će "tako i ostati". "To je dobro poznat stav Danske i nećemo ga menjati", naglasio je.

Jilands-posten je u spetembru 2005. izazvao negodovanje širom muslimanskog sveta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, uključujući i demonstracije i napade na ambasadu Danske u nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina traži izvinjenje danskog dnevnog lista zbog karikature koronavirusa

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Jan.2020

Na karikaturi objavljenoj u jučerašnjem štampanom izdanju lista, prikazana je kineska zastava, a umesto zvezdica nacrtani su simboli u obliku opasnog koronavirusa...Od tog virusa do sada je u Kini umrlo 106 osoba, a više od 4.500 je zaraženo, uglavnom u Vuhanu, gde je epidemija počela u decembru...Kineska...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.