Kina traži izvinjene časopisa zbog karikature koronavirusa FOTO

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina traži izvinjene časopisa zbog karikature koronavirusa FOTO

Kina je zatražila izvinjenje od danskog dnevnika Jilands posten zbog objavljene karikature o koronavirusu koja je ocenjena kao uvredljiva po tu zemlju.

Na karikaturi objavljenoj u jučerašnjem štampanom izdanju lista, prikazana je kineska zastava, a umesto zvezdica nacrtani su simboli u obliku opasnog koronavirusa.

Od tog virusa do sada je u Kini umrlo 106 osoba, a više od 4.500 je zaraženo, uglavnom u Vuhanu, gde je epidemija počela u decembru.

Kineska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasada u Kopenhagenu u jučerašnjem saopštenju je izrazila "snažno ogorčenje" i dodala da je objavljivanjem karikature "pređena donja linija civilizovanog društva i etička granica slobode govora" i da je to "uvreda za ljudsku savest".

Glavni urednik Jilands postena Jakob Nibroe rekao je da namera uredništva nije bila da ismevaju Kinu.

"Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše", rekao je i dodao da veruje da su u pitanju kulturološke razlike.

Danski premijer Mete Frederiksen rekao je da u Danskoj postoji "veoma, veoma snažna tradicija ne samo kada je reč o slobodi izražavanja već i za satirične crteže" i da će "tako i ostati".

"To je dobro poznat stav Danske i nećemo ga menjati", naglasio je.

Jilands posten je u septembru 2005. izazvao negodovanje širom muslimanskog sveta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, uključujući i demonstracije i napade na ambasadu Danske u nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.