Josipović: Ova generacija političara mora da reši otvorena pitanja sa Srbijom

Izvor: Blic, 14.Nov.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ova generacija političara mora da reši otvorena pitanja sa Srbijom

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da sadašnja generacija političara ne sme da ostavi narednoj otvorena pitanja koja još uvek opterećuju odnose između Hrvatske i Srbije.

"Naše dve zemlje imaju više otvorenih pitanja: granice, problem nestalih, povraćaj otetog kulturnog blaga, sukcesiju, povratak izbeglica, različita imovinska pitanja... Neka od tih pitanja nisu laka. Ali, ova generacija političara ne sme ih ostaviti narednoj. Naša je dužnost da ih rešimo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Josipović u intervjuu za

današnji novosadski "Dnevnik".

Na pitanje da li bi podržao i osnivanje regionalne fudbalske lige, predsednik Hrvatske je odgovorio potvrdno.

"Što se tiče fudbala, to bi trebalo ostaviti fudbalskim savezima: ako oni misle da im treba zajednička liga, neću se protiviti. Načelno, nema prepreke. Uostalom, u nekim sportovima, poput košarke, već se igraju regionalne lige", naveo je Josipović.

On je najavio da će predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj biti okrenuta traženju novih puteva saradnje, posebno na području ekonomije.

Prema njegovim rečima, pitanje obostranog povlacenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu je problem koji treba da reše vlade dvaju zemalja.

"Ali, nema dileme da te tužbe opterećuju odnose dve zemlje na ne posebno produktivan način. Do neke mere obe su zemlje sada taoci tih tužbi koje su relikt vremena nekih drugačijih odnosa Hrvatske i Srbije i nekih drugačijih političkih protagonista u Hrvatskoj i Srbiji", ukazao je Josipović.

Ocenio je da su tužbe nepotrebne ukoliko bi Srbija i Hrvatska došle do dogovora kojima bi se otklonili razlozi za postojanje tužbi. Josipović je rekao da podržava sve akcije koje vode funkcionalnoj saradnji zemalja u regionu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generacija koja mora da reši problem

Izvor: Mondo, 14.Nov.2010

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da sadašnja generacija političara ne sme ostaviti narednoj otvorena pitanja koja još uvek opterećuju odnose između Hrvatske i Srbije.

Nastavak na Mondo...

Josipović: Rešiti probleme je dužnost

Izvor: Studio B, 14.Nov.2010

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je izjavio da sadašnja generacija političara ne sme da ostavi narednoj otvorena pitanja koja još opterećuju odnose između Hrvatske i Srbije..."Naše dve zemlje imaju više otvorenih pitanja: granice, problem nestalih, povraćaj otetog kulturnog blaga, sukcesiju,...

Nastavak na Studio B...

Josipović: Ne ostavljajmo probleme

Izvor: B92, 14.Nov.2010

Novi Sad -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da sadašnja generacija političara mora da reši otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske...Prema njegovim rečima, sadašnja rukovodstva dve zemlje ne smeju ostaviti narednoj generaciji otvorena pitanja koja još uvek opterećuju odnose Beograda...

Nastavak na B92...

Rešavanje otvorenih pitanja

Izvor: S media, 14.Nov.2010

Srbija i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja, od kojih neka nisu laka, rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović i istakao da je dužnost ove generacije političara da ih reši...Josipović je kao nerešena pitanja naveo granice, problem nestalih, povraćaj otetog kulturnog blaga, sukcesiju, povratak...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.