Rešavanje otvorenih pitanja

Izvor: S media, 14.Nov.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje otvorenih pitanja

Srbija i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja, od kojih neka nisu laka, rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović i istakao da je dužnost ove generacije političara da ih reši.

Josipović je kao nerešena pitanja naveo granice, problem nestalih, povraćaj otetog kulturnog blaga, sukcesiju, povratak izbeglica, različita imovinska pitanja.

Povodom razgraničenja na Dunavu, Josipović je rekao da su direktni dvostrani pregovori uvek bolji kao rešenje kod delikatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pitanja kao što je definisanje granice, odnosno razgraničenje između dve države.

"Ocenimo li kroz ozbiljne pokušaje da nemamo snage, hrabrosti ili mudrosti da to rešimo među sobom, tada je logično da pristupimo onim sredstvima koje nam na raspolaganje stavlja međunarodno pravo, npr. arbitraža pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je hrvatski predsednik u intejvjuu novosadskom "Dnevniku".

Josipović je istakao da ne veruje da je to pitanje toliko teško rešivo da bi se odugovlačilo njegovim rešenjem i dodao je da je u odugovlačenju opasnost, ali ohrabruje to što su vlade uspostavile timove koji na tome rade.

On je napomenuo da je povlačenje tužbi Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u nadležnosti vlada, ali da nema dileme da tužbe opterećuju odnose dve zemlje.

"Do neke mere obe su zemlje sada taoci tih tužbi koje su relikt vremena nekih drugačijih odnosa Hrvatske i Srbije i nekih drugačijih političkih protagonista u Hrvatskoj i Srbiji. Moje je stajalište da su tužbe nepotrebne ukoliko bismo došli do dogovora kojima bi se otklonili razlozi njihovog postojanja", istakao je Josipović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.