Izvor: Radio 021, 26.Jul.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji neće moći da dolaze vikendom; Vlada odbila amandman Maje Gojković

Izvršitelji više neće moći da sprovode postupak izvršenja i tokom vikenda, već samo radnim danima, od sedam do 22 sata, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović u Skupštini Srbije.

Ona rekla da prema trenutno važećem zakonu izvršenje može da se sprovodi svakog dana od sedam do 22 sata.

"Sada smo to promenili upravo vodeći računa o interesima dužnika, tako da to može biti samo svakog radnog dana. Što znači da su subota i nedelja ovim predlogom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakona isključeni od sprovođenja izvršenja", navela je Kuburović.

"Ako ste menjali da može izvršenje samo da bude radnog dana, kako vam nije palo napamet da promenite vreme. Još kako su bahati izvršitelji, ništa oni ne vide ispred sebe što bi normalnog čoveka nateralo da razmisli i kaže - izvinite imate malu bebu neću doći u sedam ujutru već u 12 sati ili imate nekog starog ili bolesnog, već samo vide kolika je njihova nagrada", upitala je Vjerica Radeta iz SRS.

Kako je rečeno u Skupštini, izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju staje se na put samovolji izvršitelja, koji su naplaćivali troškove i deset puta već od iznosa osnovnog duga.

"Stajemo na put samovolji ljudi kojima smo dali javna ovlašćenja da obavljaju taj posao. Ne možemo da im dozvolimo da rade šta hoće", rekao je poslanik SNS i potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić tokom rasprave. Naveo je da će posle usvajanja izmena zakona uslediti i donošenje novog pavilnika o tarifama, koji će predvideti da nakanade koje izvršitelji dobiju za izvršeni posao budu srazmerne dugu koji dužnik ima prema poveriocu.

Kako je rekao, izvršitelji su naplaćivali i neke besmislene troškove koji su ukupno bili i deset puta veći od osnovnog duga, na primer za stavljanje jednog papira u registrator naplaćivali su 2.160 dinara.

Izmene zakona obezbediće, naveo je Arsić, da se prekine s praksom da, kada osnovni dug iznosi svega 1.131 dinar, izvršitelji naplaćuju na ime sastava predloga za izvršenje 3.600 dinara, što je najniža tarifa, zatim na ime naknade za uspešno lično dostavljanje izvršnom dužniku 1.080 dinara, iako se to radi preko pošte. Takođe, na ime naknade za pripremanje vođenja i arhiviranja predmeta naplaćuje se 2.160 dinara, na ime naknade za dostavljanje poštom strankama učesnicima u postupku i sudu 1.440 dinara, pa na ime naknade za sastavljanje obrazloženih rešenja i zaključak 864 dinara.

Arsić smatra da je poslednja u nizu ovih naknada apsolutno besmislena, s obzirom da već postoji naknada na ime sastavljanja predloga za izvršenje od 3.600 dinara, primetivši da je to sve jedna radnja.

"Onda ide naknada za rad izvršitelja za uspešno sprovođenje izvršenja u iznosu od 1.080 dinara, tako da stranka u postupku protiv koje se vodi izvršenje za osnovni dug od 1.131 dinar plaća nešto više od 10.000 dinara, na ime troškova vođenja postupka", rekao je Arsić.

Vlada odbila amandman Maje Gojković

Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković izjavila je da izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju nisu dovoljne i da je uverena da će se pred poslanicima uskoro naći novi predlog zakona.

Vlada i nadležni odbor nisu prihvatili njen amandman u kojem se predlaže da jedina nekretnina ne može biti oduzeta dužniku zbog bilo kog duga manjeg od 5.000 evra, a ne samo duga za komunalne usluge. Gojković je obrazlažući amandman istakla da takvu odluku Vlade smatra lošom.

"Ograničenje od 5.000 evra za komunalne dugove je potpuno u redu, ali ne vidim zašto je problem da se izuzme oduzimanje jedine nekretnine za dug od 5.000 evra bilo kome. Ja ću svakako glasati za ovaj predlog, ali sam ubeđena da ćemo uskoro imati novi predlog Zakona o izvršenju i obezbeđenju", istakla je Gojković.

Predsednica Skupštine je rekla da će i posle izmena postojeći zakon ostati "monstrum" koji je gotovo nesprovodiv. Mora se, dodala je, razmisliti o smanjenju naknada izvršitelja, jer se njihov posao ne razlikuje od posla koji su ranije obavljale sudije za platu.

Autor: Tanjug, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.