Izložba Vez po pismu - Pismo po vezu

Izvor: Plakatt.com, 20.Jan.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Vez po pismu - Pismo po vezu


Muzej Grada Novog Sada, Novi Sad
Monday 1 Feb 13:00 - 1 May 00:00

Povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada, 1. februara 2010. godine biće svečano otvorena izložba Vez po pismu – Pismo po vezu, autorke Dušanke Marković, višeg kustosa Muzeja.
Tekstilni predmeti ukrašeni vezom, koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Novog Sada, oslikavaju porodični i društveni položaj, način života, estetska načela i težnje žene sa kraja XIX i tokom XX veka. U prošlim vremenima žena je vezom izražavala svoja osećanja: ljubav, veru, tugu i nadu. Druženje uz vez, u drugoj polovini XIX veka, bio je jedan od vidova zabave u novosadskim domovima. Zato je ova izložba svojevrstan prilog antopologiji žene na ovim prostorima.
Tehnika veza po pismu pojavljuje se sa opismenjavanjem, odnosno otvaranjem narodnih škola, a naročito sa mogućnošću školovanja ženske dece počevši od druge polovine XIX veka. Vez po pismu u Vojvodini zastupljen je kod svih etničkih grupa, a ukrašavao je različite tekstilne predmete, od odevnih, preko enterijerno-dekorativnih do religijskih i predmeta u zavničnoj institucionalnoj upotrebi.Većina vezova sa natpisom može poslužiti i kao dokumnetarni materijal za proučavanje narodne poezije i narodnih običaja.
Poseban segment izložbe posvećen je celokupnom procesu izrade tekstila, od proizvodnje sirovina biljnog i životinjskog porekla, preko prerade vlakna u niti i stvarnja tkanine tkanjem, do dekorisanja vezom, čime je postignut poseban edukativni efekat izložbe.
Izložbu prati katalog kao i veliki broj originalnih suvenira.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.