Izvor: Radio 021, 15.Nov.2019, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google

Italija namerava da ostvari svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim kompanijama, uključujući američke tehnološke džinove, usprkos pretnjama o odmazdi koje dolaze iz Vašingtona, izjavio je zamenik ministra privrede Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto sledeće godine na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, kao što su Facebook, Google i Amazon, navodi se u tekstu nacrta budžeta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vašington je rekao da taj porez nepravedno pogađa američke kompanije. Visoki američki zvaničnik kazao je da je predsednik Donald Tramp bio spreman da zapreti odmazdom na sastanku sa italijanskim predsednikom Sergiom Matarelom prošlog meseca u Vašingtonu. "Sadašnji tekst nacrta budžeta je potvrđen. Ne planiramo da ga menjamo", izjavio je Misiani.

Italiji i drugim članicama Evropske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni džinovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mere su im u iznosima od tek nekoliko miliona evra.

Digitalne kompanije preusmeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreskim propisima obavezne da plaćaju poreze samo u zemlji u kojoj su registrovane. Novi italijanski porez trebalo bi da plaćaju samo kompanije s godišnjim prihodima većim od 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna evra. U decembru prošle godine ministarstvo finansija procenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.