Građani (ne)će krpiti rupe u lokalnom budžetu

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2016, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani (ne)će krpiti rupe u lokalnom budžetu

Čelnici gradova i opština imaju različite metode kako će nadomestiti manjak koji će se u njihovim budžetima pojaviti zbog manjih prihoda od poreza na zarade, koji su predviđeni izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Reč je o 4,8 milijardi dinara, a bez obzira na to što će im uzeti pare, gradonačelnici uglavnom kažu da su zadovoljni što je cifra manja nego što je bilo najavljeno u ranijim verzijama. Prvobitno je bilo predviđeno da će im biti uskraćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osam milijardi dinara.

Većina tvrdi da se efekat ovog propisa neće prelomiti preko leđa građana i da prostor za popunjavanje rupa neće tražiti u povećanju poreza na imovinu, kao što je ranije bilo najavljivano. Ima, međutim, i onih koji se sa ovim ne slažu.

- Beograd je u potpunosti spreman da podnese taj teret, jer smo uspeli da konsolidujemo javne finansije. Na pomenuti manjak u kasi računali smo kada smo planirali budžet, a sa Vladom Srbije ćemo zajedno raditi na velikim i važnim projektima u gradu - kaže za "Novosti" gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Po izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave opštine ostaju bez dela poreza na zarade, ali to po oceni zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura neće uticati na gradsku kasu.

- Niš ne spada u grupu gradova koji su značajno oštećeni i u stvari povećava se mogućnost za zahvatanje sredstava iz republičkog budžeta. Gradska odluka o uređenju buduće gradske uprave predviđa projektni centar, čiji će zadatak biti priprema projekata i konkurisanje za sredstva. Novi zakon samo možda na prvi pogled smanjuje visinu sredstava koja pripadaju lokalnim samoupravama. On onima koji su vredni, kreativni i spremni da prave projekte daje mogućnost da zahvate dodatna sredstva iz republičkog budžeta - tvrdi Banđur.

Uprkos ovako optimističkih očekivanja, realnost je da će Nišu ostajati manje para i to od 134 do 200 miliona dinara godišnje.

Paraćin prodaje imovinu

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović nije, međutim, optimista kao njegove kolege. - Naš budžet će biti tanji za tridesetak miliona dinara, što će dovesti do smanjenja kapitalnih investicija, jer troškove više ne možemo da smanjujemo s obzirom na to da u javnim službama imamo 25 odsto manje radnika od dozvoljenog broja - kaže Paunović.

- Smanjenje će značiti da će građani duže čekati na rešavanje komunalnih i infrastrukturnih problema, osim ako do kraja godine nadležna ministarstva ne nađu način da opštinama nadomeste izgubljene prihode. Manjak ćemo pokušati da nadoknadimo prodajom imovine opštine i kreditima poslovnih banaka za kapitalne investicije. Ove izmene zakona su, inače, samo poslednja u nizu mera za četiri godine kojima su opštinski budžeti smanjeni za trećinu - navodi predsednik opštine Paraćin.

Opozicija: Ovo je centralizacija

Neefikasnost, ugrožavanje investiranja i dodatna centralizacija - ovo su osnovne zamerke na predlog novog zakona koje su u dvodnevnoj skupštinskoj raspravi izneli predstavnici opozicije. Poslanik DS Balša Božović ocenio je da će usvajanjem novog zakona lokalne samouprave ostati bez novca za investiranje i da će na taj način biti ugroženo funkcionisanje sistema.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, odgovorila je da sistem nije ugrožen i da novca za investiranje ima dovoljno ako se budžeti troše na pravi način.

Autor: Novosti/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.