Izvor: Radio 021, 01.Apr.2020, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani BiH pokrenuli peticiju da se dozvoli izlazak iz kuće za mlađe od 18 i starije od 65

Građani Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su peticiju kojom zahtevaju izmenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina.

Do sada je prikupljeno preko četiri hiljade potpisa, a inicijatori ističu kako je navedena naredba neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna.

"Nije sporno da vlast u vreme vanrednog stanja ima ovlašćenja da donosi naredbe kojima će se ograničiti ljudska prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i slobode u svrhu zaštite javnog zdravlja i sigurnosti. Međutim, da bi ovakve naredbe bile legitimne i zakonite neophodno je da budu proporcionalne i nediskriminiratorne. Proporcionalnost takvih mera podrazumeva da stepen ograničenja ljudskih prava mora biti srazmeran razlogu i svrsishodnosti takve mere“, stoji u tekstu Peticije koja se potpisuje onlajn.

U Peticiji se postavlja se pitanje da li deca potencijalno doprinose širenju epidemije virusa korona u meri koja drastično i grubo organičava njihovo osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na slobodu kretanja.

Opširnije na sajtu RSE.

Autor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.