Izvor: Radio 021, 21.Apr.2021, 17:27

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović ušla u kalendar Uneska

Izvršni savet Uneska usvojio je danas preporuku kojom je obeležavanje 150. godišnjice rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović ušlo u kalendar te organizacije za 2022/23. godinu.

"Srbija je zahvalna što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine", izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Osnova projekta proslave 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista, kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira.

Fokus je na predstavljanju i valorizaciji umetničkog doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka, navodi se u saopštenju. Srbija je obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/23. godine predložila uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.