Izvor: Radio 021, 17.Jan.2021, 17:56

Funkcioneri, organizacije i poznate ličnosti podržale Milenu Radulović i osudile nastavnika glume

Funkcioneri, političke stranke, organizacije i poznate ličnosti reagovale su na vest o hapšenju čuvenog vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića u Beogradu, nakon što ga je pet devojaka prijavilo za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Glumica Milena Radulović ispričala je za "Blic" da ju je Aleksić silovao kada je imala 17 godina i dok je bila njegova učenica.

Pored mnogobrojnih komentara podrške koji su od glumaca Milana Marića, Aleksandra Radojičića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ivana Bosiljčića, Miodraga Radonjića, Gorana Šušljika, koleginice Nine Janković, Jelisavete Orašanin, Ane Franić, Nade Šargin, voditeljke Marije Kilibarda, Minje Miletić i Irine Vukotić stigle na Instagramu, javne ličnosti su o ovoj temi bile naročito glasne i na Tviteru, te su pozvali na solidarnost sa Milenom Radulović.

Autonomni ženski centar saopštio je da su ponosni na mlade žene koje su se osnažile i prijavile silovanje i seksualno zlostavljanje koje im se desilo od strane osobe u koju su imale apsolutno poverenje da je tu da ih uči i podržava.

Iz Autonomnog ženskog centra ukazuju da je potrebna velika hrabrost da se progovori protiv osobe koja je, koristeći poziciju moći i autoriteta, izgradila odnos poverenja sa decom, učinila da se osećaju posebno, a zatim ih na najteži mogući način zloupotrebila i nametnula osećaj odgovornosti i stida.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, na svom Instagram profilu, naveo da ga je duboko povredila ova informacija.

"Kao muškarca, sina i kao oca dvojice dečaka svaki put me nasilje prema devojkama, ženama, duboko pogodi, jer sam vaspitavan da poštujem nežniji pol. Iako sasvim iracionalno živim u ubeđenju da je svaki muškarac na planeti učen da pazi na ženu, to nije slučaj. Živimo u podmuklim vremenima u kojim ne smemo i ne možemo svakome verovati, i zato je veoma važno da ohrabrimo žene da prijave svaki vid nasilja, kako bi počinilac bio kažnjen. Verujem u državu, učiniće sve da predatori budu iza rešetaka, ma koliko da su moćni, jer je zaštita naših najnežnijih bića na prvom mestu. Na nama je da ne okrećemo glavu, već da pomognemo svakome ko je na meti nasilnika. Ne postoji opravdanje za zloupotrebu nečijeg poverenja. Prijavimo nasilje, sačuvajmo naše žene, sačuvajmo našu decu!", naveo je Vučević.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da je ispovest mlade glumice Milene Radulović, koja svedoči o stravičnom seksualnom nasilju koje je preživela u poznatoj školi glume, sa razlogom uznemirila čitavo naše društvo i pokazala da je seksualno nasilje nad decom i ženama prisutno, često prikriveno i zato je neophodno da sve žrtve imaju jasnu podršku svih nas u borbi koju vode.

Gojković pruža "veliku podršku Mileni Radulović i svim drugim devojkama koje su prošle kroz patnju i torturu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ujedno im odajem zahvalnost na hrabrosti i odlučnosti da progovore o ovom teškom iskustvu. Ovo je važno ne samo zbog Milene, već i zbog svih devojaka i žena koje su se nalazile ili nalaze u ovakvoj situaciji, posebno iz sveta kulture koje su često žrtve nasilja o kome se u svetu kulture Srbije sve više govori", navedeno je u saopštenju Gojkovićeve.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da su pažljivo planirana i sistematski sprovođena silovanja polaznica glumačke škole Miroslava Mike Aleksića plod njegove bahatosti i karakterne izopačenosti, a nikako ludila.

"Ovaj čovek bi trebalo da bude egzemplarno kažnjen i bilo bi loše kada bi uspeo da se sakrije iza neke psihijatrijske dijagnoze", rekla je Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je čestitala Mileni Radulović i ostalim devojkama na hrabrosti da kažu celu istinu i raskrinkaju Aleksićeva zločinjenja. Istakla je da je na društvu da pomogne ženama da njihovi iskazi budu saslušani s dužnom pažnjom i bez "glupih potpitanja" koja od žrtve prave krivca i provokatora.

Glumac Tihomir Stanić prokomentarisao je slučaj Milene Radulović rekao je da je "tražiti od žrtve bilo kakvo objašnjenje zločin".

"Ja bih pričao o Mileni Radulović, ja joj se divim, ja nju poznajem, to je jedna divna devojka, divna osoba, divna glumica, divan čovek. Saosećam duboko s tim što joj se desilo i divim se načinu na koji je to saopštila. S druge strane, javna ličnost koja se bavila tom vrstom posla... ovaj slučaj može biti, ako ne presudan, ono jako bitan u zaštiti svih potencijalnih žrtava u budućnosti", rekao je on i dodao:

"Duboko poštovanje imam prema bolu žrtava i prema njihovoj odluci da to obelodane. Oduvek u društvima, ne samo našim, to se relativizuje. Priča se zašto je ćutala. Pa molim vas zamislite da se nekom tako nešto desi. To se ne može rečima opisati, to je... razmišljati i tražiti od žrtve bilo kakvo objašnjenje, zašto sad a zašto ne ranije, to je zločin. Ja sam zaista potrešen."

Glumica Mirjana Karanović podržala je koleginicu Milenu Radulović nakon njene ispovesti. Ona je za Nova.rs rekla da se divi hrabrosti i odlučnosti svoje koleginice, a da Aleksića s druge strane smatra moralnom nakazom koji se godinama krio iza propovedanja hrišćanskog morala i porodičnih vrednosti.

"Divim se hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović da razotkrije zlo koje se već godinama i decenijama krije iza maske uspešnog pedagoga, a koji je ustvari moralna nakaza. Predatori pažljivo biraju svoje žrtve, pre svega među mladima i decom, uvereni da zbog sramote nikada neće progovoriti", rekla je Mirjana Karanović za Nova.rs i dodaje:

"On je propovedao porodične vrednosti, strogost, disciplinu i hrišćanski moral i sve to koristio kao sredstvo za dominaciju i seksualno zlostavljanje. Nadam se da će policija, tužilaštvo i celo društvo osuditi ovog čoveka. I nadam se da će to biti ohrabrenje za druge žrtve da istupe. Mislim da ih ima i da ćemo tek slušati o njima. Dosta je bilo ćutanja", rekla je Karanović.

Ranije se oglasila i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je saopštila da ohrabruje svaku ženu da prijavi nasilnika i poručila žrtvama da "nisu same".

Mihajlović je rekla da ove strašne pojave treba da navedu da se zapitamo u kakvom društvu živimo i šta možemo da uradimo da ono bude bolje mesto za život naše dece.

Mihajlović je zahvalila glumici i devojkama koje su, kako je navela, "smogle hrabrosti da progovore", a dodala je da su tužilaštvo i druge nadležne institucije "tu da odrade svoj deo posla" i da joj je drago da je proces već pokrenut.

Autor: 021, Nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.