Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020, 21:13

Fukujama: Vučić koristi korona krizu da proširi vlast, Srbija ide ka autoritarizmu

Američki politikolog, ekonomista i pisac Frensis Fukujama je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi korona krizu kao način da poveća svoju izvršnu vlast, isto kao Viktor Orban i neki drugi lideri u regionu i da Srbija ide u autoritarnom smeru.

Fukujama, koji je jedan od potpisnika apela više stotina intelektualaca protiv urušavanja demokratije u Srbiji i zaštitu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, rekao je za Glas Amerike da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sada ide sporije ka EU.

"U nekom momentu... ili možda smo već došli do te tačke, gde će svaka ideja o članstvu u EU biti nemoguća, jer je EU zasnovana na sistemu vrednosti, koji ne podržava ili ne personifikuje trenutni režim u Beogradu", rekao je Fukujama.

On je ocenio da srpska vlada nije previše zainteresovana za EU i da ne želi da radi na ispunjavanju kriterujuma za pristup.

"Zaista mislim da će se proces usporiti, možda zaustaviti ili čak krenuti unazad", poručuje Fukujama.

On ističe da Srbija igra dvostruku igru.

"Želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom. U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada, su način da se izbegne kritika sa Zapada", navodi on.

Fukujama sumnja da će uskoro biti rešen problem Kosova, dodajući da mu se čini da i sa strane Beograda i sa strane Prištine - postoji otpor tome.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slede svoj put ka Evropskoj uniji u svetlu najnovije ocene Fridom Hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osećanja da su prerano primili neke zemlje.

"Mislim da je jedan od problema koje je EU imala što je pustila druge zemlje iz regiona kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste...A kada imate zemlju koja ni ne deluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta", kazao je.

Osim Fukujame, koji je profesor političkih nauka na univerzitetu Stenford i predsednik uredničkog odbora časopisa "Američki interes", peticiju protiv urušavanja demokratije u Srbiji i zaštitu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju su, između ostalih, potpisali i renomirani svetski intelektualci Jirgen Habermas, Noam Čomski, Toma Piketi i Džudit Batler.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.