Izvor: Radio 021, 15.Jul.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Srbija potpisale 22 sporazuma

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje.

Makrona je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije "Vansi" koja rukovodi aerodromom.

Posle otkrivanja table čime je označen početak modernizacije aerodroma, Makronu je priređen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svečani doček uz državne i vojne počasti ispred Palate Srbija.

Delegacije Srbije i Francuske potpisale su danas 22 sporazuma, među kojima i sporazum o isporuci raketa "mistral", kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Među sporazumima koji su potpisani su sporazum o kinematografskoj delatnosti, kao i sporazum dve vlade o statusu francuske škole u Beogradu. Potpisani su sporazumi o saradnji Javnobeležničke komore u Srbiji i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i komore javnih izvršitelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Potpisani su sporazumi o saradnji između kompanije Šnajder elektrik i Beogradskog univerziteta, kao i te kompanije i Univerziteta u Novom Sadu.

Potpisan je sporazum o saradnji u oblasti stripa, administrativni sporazum o saradnji u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnom obrazovanju, kao i administrativni sporazum u oblasti sporta. Potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva prosvete, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, kao i sporazum u oblasti nastave francuskog jezika.

Potpisan je sporazum o donaciji EVOFINDER, pismo o namerama između francuske i srpske carine, ugovor o otkupu toplotne energije između Beočista energija i Beogradske elektrane.

Potpisan je ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci raketa "mistral", Tehnički sporazum Ministarstva odobren za ugovor sa MBDA. Potpisana je izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, memorandum između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolia, memorandum o sradnji između RTE i EMS AD.

Potpisan je protokol o namerama između Akuo Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewble Energy I Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, protokol o namerama između Preparco i AKUO Energy SAS za finansiranje vetroparka Dasiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji. 

Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon dočeka francuskog predsednika Emanuela Makrona na beogradskom aerodromu, da Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika.

U obraćanju nakon što je Makron sleteo u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapređenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

"Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. A mi, građani Srbije smo lojalni i takvu pažnju ćemo umeti da poštujemo i možete računati na nas kao na iskrene prijatelje i saveznike", rekao je Vučić.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim građanima. Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je prvi predsednik Francuske koji je došao u posetu Srbiji posle Žaka Širaka, 2001. Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da Makronova poseta predstavlja "znak intersovanja Francuske za Srbiju, kao njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan", dok su francuski mediji ocenili da Makron dolazi u Beograd da "ponovo učvrsti oslabljene odnose" sa Srbijom.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.