Izvor: Radio 021, 26.Okt.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum beogradskih gimnazija traži odlaganje državne mature

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je da podržava najavljenu mogućnost odlaganja primene novog koncepta velike (državne) mature i smatra takvu odluku neophodnom.

"Od najave uvođenja velike mature Forum beogradskih gimnazija je zauzeo stav da u ovom trenutku Srbija nije spremna za ovako veliki iskorak, odnosno da je pre uvođenja novog koncepta mature istu neophodno temeljno pripremiti kroz pilot projekte jer bi svako srljanje vodilo u rizik od potpunog fijaska", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se u saopštenju.

Kao glavni argument za odlaganje velike mature ističu probleme sa kojima se obrazovni sistem suočavao kroz realizaciju završnog ispita za osnovne škole, što je kulminiralo "curenjem testova" iz štamparije na poslednjem ispitu.

"Ako zanemarimo činjenicu da u je u ovom trenutku teško obezbediti regularne uslove za polaganje mature u čitavoj zemlji, smatramo i da je potpuno nelogično uvoditi novi koncept mature od školske 2020/21. godine jer su srednjoškolci, koji bi te godine polagali maturski ispit, školu pohađali po starom planu i programu, dok se novi koncept maturskog ispita usklađuje sa reformisanim programima", naglašavaju u saopštenju.

O pomeranju datuma prve državne mature se razmišlja u Ministarstvu prosvete, jer generacija koja je prvobitno planirana da je polaže nije obuhvaćena novim nastavnim planom i programom.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.