Izvor: Radio 021, 11.Jan.2020, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirano interno tržište rada: Svi poslovi dostupni na jednom mestu

Sva slobodna radna mesta u državnim službama od 1. januara su dostupna u elektronskoj bazi podataka koja se vodi na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije.

Uredbu o internom tržištu rada, koja reguliše ovu oblast i predviđa mogućnost da državni službenici i zaposleni u lokalnoj samoupravi dobijaju premeštaj na drugo radno mesto u istom ili drugom državnom organu usvojila je Vlada. Na istom mestu će se naći i lista o neraspoređenim državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << službenicima.

Sada će, na primer, i radnici u opštinama ili organima pokrajine moći ravnopravno da konkurišu za slobodna mesta u ministarstvima, Vladi i drugim republičkim organima.

- Cilj je da se olakša popunjavanje slobodnih radnih mesta, dok će državnim službenicima pomoći da nađu one poslove koji više odgovaraju njihovom željenom karijernom razvoju, pod uslovom da imaju kompetencije za njihovo obavljanje - smatra Ivana Savićević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Državni organi će preko internog tržišta rada imati dostupne podatke o svim kadrovima i njihovim kompetencijama, a službenici će imati spisak svih slobodnih radnih mesta.

- Služba za upravljanje kadrovima napravila je elektronsku bazu podataka. Aplikacija sadrži podatke o slobodnim radnim mestima, o zaposlenima koji žele privremeni ili trajni premeštaj, o neraspoređenim državnim službenicima. Državni službenici evidentirani su šiframa, čime se obezbeđuju privatnost i poverljivost ličnih podataka - kaže Danilo Rončević, direktor Službe za upravljanje kadrovima.

Savićevićeva objašnjava da državni službenici ne treba da imaju strah da će zbog prijave na ovo tržište rada trpeti neke posledice od strane svojih rukovodilaca, jer se iz prijave neće videti ime i prezime, već samo podaci o prethodnom radnom iskustvu i kompetencijama.

- Interno tržište rada postojalo je i ranije, ali samo u organima državne uprave i nije bilo u potpunosti korišćeno - kaže Savićevićeva.

Ova mera smanjuje i troškove konkursnih postupaka u državnim organima, jer će se sva radna mesta oglašavati na internom tržištu rada.

Elektronska baza podataka biće dostupna na internet stranici Službe za upravljanje ljudskim resursima. Korisnici će moći da se registruju i upravljaju svojim profilom. U toku 2021. godine ova baza podataka postaće deo novog informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Interno tržište rada, svi poslovi dostupni u elektronskoj bazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2020, 09:56

Sva slobodna radna mesta u državnim službama od 1. januara su dostupna u elektronskoj bazi podataka koja se vodi na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije...Uredbu o internom tržištu rada, koja reguliše ovu oblast i predviđa mogućnost da državni službenici i zaposleni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.