Izvor: Radio 021, 08.Dec.2019, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmu "Miljenica" najviše Evropskih filmskih nagrada

Britanski film "The Favourite" ("Miljenica") veliki je pobednik ovogodišnje 32. dodele Evropskih filmskih nagrada EFA sa osvojenih osam nagrada, uključujući i za najbolji evropski film.

Svečanost dodele EFA nagrada održana je u subotu uveče u berlinskoj dvorani "Haus der Berliner Festspiele". U Berlinu, gde je i sedište Evropske filmske akademije, koja dodeljuje te nagrade, sama dodela se održava svake druge, neparne godine od 1997, dok se u parnim godinama te nagrade dodeljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svaki put u nekom drugom evropskom gradu.

Film "The Favourite" imao je i najviše nominacija - devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja evropska komedija, dok je njegov reditelj, Grk Jorgos Lantimos, dobio nagradu kao najbolji evropski redatelj, a glumica Olivija Kolman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama kostimografije, montaže, šminke.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španskom filmu "Pain and Glory/Dolor y Gloria" ("Bol i slava"), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski "Les Miserables" ("Jadnici") nagrađen je kao Evropsko otkriće godine - Prix Fipresci, britanski film "For Sama" ("Za Samu") je najbolji evropski dokumentarac, španski film "Bunuel in the labyrinth of the turtles" najbolji evropski animirani film, dok je rumunski "The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun" evropski kratki film godine.

Poljski film "Cold War/Zimna wojna" ("Hladni rat") dobio je većinu glasova publike i nagradu "People's Choice Awards", dok je nemački reditelj i glumac Verner Hercog dobio nagradu za životno delo.

Nagrade EFA ukupno se dodeljuje u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3.600 članova Evropske filmske akademije.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Najviše Evropskih filmskih nagrada EFA za “Miljenicu”

Izvor: Danas, 08.Dec.2019

Britanski film "The Favourite" ("Miljenica") veliki je pobednik ovogodišnje 32. dodele Evropskih filmskih nagrada EFA sa osvojenih osam nagrada, uključujući i za najbolji evropski film.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.