Izvor: Radio 021, 02.Dec.2020, 09:03

Dobitnici će Nobelovu nagradu primiti u svojoj domovini

Umesto tradicionalne raskošne ceremonije koja svake godine u Stokholmu okuplja veliki broj zvanica, Nobelove nagrade će ove godine laureatima u većini slučajeva biti dodeljene u njihovoj domovini na mestu koji će odabrati švedske diplomate.

Broj gostiju na dodelama biće uslovljen lokalnim restrikcijama, a planovi su i dalje podložni promenama usled nepredvidivosti epidemiološke situacije.

Portparolka Nobelove fondacije je saopštila da će se ceremonije održati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 7. i 8. decembra, prenosi Rojters.Ceremonije će trajati kratko, dok će medalje i diplome biti postavljene na stolu, uz upotrebu rukavica, navode iz Nobelove fondacije.

Nagrade će biti uručene na različitim mestima, kao što su državne institucije, naučni instituti, švedske diplomatske rezidencije... Neki laureati će nagrade primiti u svojim domovima.

Tradicionalna predavanja biće prenošena uživo 8. decembra na sajtu Nobelove fondacije, kao i koncert iz Koncertne hale u Stokholmu koji će biti održan bez publike.

Glavni događaj biće na programu 10. decembra, kada će švedski kralj putem video linka poželeti dobrodošlicu, a tom prilikom biće emitovan i video snimak kandidata koji su osvojili nagradu.

Organizatori su saopštili da će ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade biti pozvani na ceremoniju koja će biti održana 2021. godine, uz pretpostavku da će se epidemiološka situacija do tada normalizovati.

Ovo je prvi put da je otkazan banket povodom dodele Nobelove nagrade od 1956. godine, kada ceremonija nije održana u znak protesta zbog invazije Sovjetskog Saveza na Mađarsku.

Dobitnica ovogodišnje nagrade za književnost je američka pesnikinja Luiz Glik. Nobelovu nagradu za mir dobio je Svetski program za hranu, a "Nobela" za medicinu su dobila dva naučnika iz Amerike i jedan iz Velike Britanije koji su otkrili virus hepatitisa Ce.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.