Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Srbija jedina u regionu prošle godine imala više beba

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više ih je rođeno na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zadužena za populacionu politiku kaže za RTS da će tačne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

"I to jedino kod nas, u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << te paralelne analize je pad novorođenih beba", dodaje ona.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, dodaje Đukić Dejanović.

"To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva...ipak daju početne rezultate", ističe ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.

Ističe da je istok Srbije u ovom smislu veoma značajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a najvećeg broja migracija iz tog dela zemlje.

"Što znači da infrastrukturna mreža puteva pre svega, investicije koje su dole, zapošljavanje koje je dole, nisu samo mere populacione politike one koje su strogo tog karaktera nego čitav niz aktivnosti koji se događa dnevno. Demetropolizacija znači i novi put i bolja zdravstvena ustanova i više vrtića - to je dalo te rezultate", kaže ministarka.

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porastao broj beba i rađanja TREĆEG I ČETVRTOG deteta

Izvor: Večernje novosti, 27.Feb.2020

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba,...

Nastavak na Večernje novosti...

Svake godine imamo 1.000 prvorođenih beba manje nego prethodne, ali je zato u porastu broj porodica sa trećim i četvrtim detetom

Izvor: Blic, 27.Feb.2020

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.