Srbija JEDINA zemlja u celom regionu u kojoj je PORASTAO BROJ rođenih beba u odnosu na prošlu godinu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija JEDINA zemlja u celom regionu u kojoj je PORASTAO BROJ rođenih beba u odnosu na prošlu godinu!

- Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja - istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Ministarska bez portfelja zadužena za populacionu politiku kaže da će egzaktne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

- I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa kojima obično pravimo te paralelne analize - dodaje ona.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, dodaje Đukić Dejanović.

- To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva... Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultati - ističe ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.

Ističe da je istok Srbije u ovom smislu veoma značajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a največeg broja migracija iz tog dela zemlje.

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Ministarka je zahvalna stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.