Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020, 09:48

Direktor KC Kragujevac: Apokaliptična verzija u Srbiji se može dogoditi za 15 do 20 dana

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović kaže za RTS da se epidemija polako širi svuda u Srbiji.

On ističe i da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli. Takođe je objasnio kako će se situacija razvijati ukoliko se "ne uzmemo u pamet".

"Zamislimo jednu situaciju da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koje poznajete ili zaraženi ili na intenzivnoj nezi", rekao je Sazdanović.

Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju, jer ona može da se desi za 15 do 20 dana.

"Ukoliko danas nismo pametni, ako danas ne nosimo maske, nismo pažljivi i ne izbegavamo ilegalna okupljanja, ne držimo distancu i ne peremo ruke, onda će nam se desiti da nećemo imati koga da pozovemo za svoje slave, jer će biti masovnog zaražavanja i biće mnogo bolesnih", dodao je Sazdanović.

Naglasio je da je u Evropi, ali i svuda u okruženju dramatična situacija.

"Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža. Zaključak je jednostavan - moramo danas da budemo pametni kako sutra ne bismo brinuli", rekao je Sazdanović.

Na pitanje da li broj obolelih u Kragujevcu zabrinjava, Sazdanović odgovara potvrdno i navodi da su juče imali preko 220 pregleda u respiratornom centru, kao u julu kada je situacija bila veoma teška.

"Plašim se da ponovo ulazimo u jedan ritam koji će nas za par dana uvesti u identičnu situaciju kao što je bila u julu. Ja sam tada govorio da nam preti španski i italijanski scenario, sada to više nije, sada je to evropski scenario, jer svuda je strašno", dodao je Sazdanović.

Kon: Narednih dana rast broja novoinficiranih u tri grada

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će u Beogradu, Kragujevcu i Valjevu doći do povećanja broja novoinficiranih u narednom periodu.

Onn je za TV Pink rekao da je bitno kojom će brzinom biti usporeno "ubrzanje prenošenja" virusa što, kako je naveo, "zavisi samo od našeg ponašanja".

"Svuda oko nas virus pokazuje visok potencijal, jako brzo se prenosi zbog ulaska u sezonu u kojoj je najaktivniji. Što ga više usporimo, imaćemo manje tragičnih ishoda", rekao je član vladinog Kriznog štaba.

Ponovio je da je preporuka struke da "svuda, na svakom mestu" treba nositi zaštitnu masku.

Naveo je i da je Srbija po epidemiološkim parametrima i dalje znatno bolja od ostatka Evrope, ali i dodao da je to velikim delom posledica činjenice da je ranije ušla u takozvani treći talas.

Autor: RTS, Pink

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sazdanović: Epidemija se polako budi svuda u Srbiji

Izvor: Danas, 20.Okt.2020

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović izjavio je danas da se epidemija korona virusa polako budi svuda u Srbiji i da je veoma pesimističan, istakavši da svi danas moraju da budu pametni da sutra ne bi brinuli.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.