Izvor: Luftika.rs, 19.Sep.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Novi Sad u opasnosti ili, pak, popularnost pojedinaca?

Novosadska politička scena poslednjih dana ponovo je uzavrela, a glavna tema razdora je izgradnja najvećeg tržnog centra u našoj zemlji.
Naime, Tržni centar Promenada uskoro bi trebalo da bude svečano otvoren, uprkos neadekvatnoj hidroizolaciji objekta.
Nakon što je predsednik LSV Nenad Čanak saopštio da investitor i nadležne gradske službe pod hitno moraju da reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << život u Novom Sadu, oglasio se i lokalni DSS koji je pozvao ligaše koji učestvuju u radu gradske vlasti da podnesu ostavke.
„Ako to ne učine dodatno će ogoliti činjenicu da nisu slepo vođeni lokal patriotizmom nego učešćem u vlasti.
Saopštenje LSV o katastrofalnom stanju na gradilištu novog tržnog centra pokazuje svu nestručnost i bahatost poljuljane novosadske gradske vlasti.
Oštro ograđivanje Lige od vlasti sa Srpskom naprednom strankom, u kojoj aktivno učestvuje, predstavlja medijski pokušaj odricanja od odgovornosti i nagoveštava skori raspad trenutne novosadske vladajuće koalicije“, navodi DSS.
Lider LSV Nenad Čanak je prethodno izjavio da investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra „Promenada“ i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama.
„Svima koji barem malo poznaju Novi Sad i Vojvodinu veoma su dobro poznati problemi sa podzemnim vodama i sa peskovitim tlom na kojem su izrasli i čitavi gradovi.
Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju.
Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina.
Takođe, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP „Vodovod i kanalizacija“ crpi pijaću vodu za Novosađane. To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode.
I to nije sve.
Kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće „Promenade“, opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše“, naveo je Čanak.
On je dodao da, pošto postoje načini da posledice preduprede, investitor treba da odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere.
„A nakon toga utvrditi i odgovornost onih koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje objekta i na taj način doveli u opasnost građanke i građane Novog Sada.
Dok se to ne učini, taj objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu niti biti pušten u rad“, zaključuje Čanak.
Koje radnje će se otvoriti u TC Promenada
DSS je upitao i ko će sada da plati vodni resurs koji se danonoćno ispumpava i baca.
„Ko će biti odgovoran za smanjenje količine čiste podzemne vode koja je mogla biti upotrebljena, a umesto toga je pretvorena u otpadnu vodu ubacivanjem u kanalizacioni sistem?
Ko će da plati oštećenja ili urušavanje okolnih zgrada?
Nadamo se da to neće biti Novosađani štetom na svojim i javnim objektima, uvećanim računima objedinjene naplate, nego samo ova nestručna i bahata vlast na skorašnjim izborima“.
Reagovala je i Građanska Vojvodinu koju čini više nevladinih organizacija. U saopštenju se navodi da nesavesni investitor doveo u višestruku opasnost zdravlje i život Novosađana.
Oni su pozvali građane da se samoorganizuju i da brane zdravlje i život sebe i svoje dece.
„Zahtevamo od gradskih vlasti da pod hitno reaguju i da odmah zaustave izgradnju „Promenade“ dok god problem ne bude rešen.
Pitamo se kako je moguće da su nadležni organi dopustili da se ovako nešto desi, šta su radile nadzorne i inspekcijske službe, šta je radio gradonačelnik, sem što je sanjao o rušenju Spensa, a dosanjao da će se investicijom u ovaj besmisleni „kapitalni objekat“ srušiti pola Novog Sada, dok će celi grad ostati bez kanalizacije i bez pijaće vode“, kažu u ovoj grupaciji organizacija koju čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.
TC „Promenada“ bi prema ranijim planovima trebalo da se otvori 15. novembra, a investitor ovog projekta do sada nije dao odgovore na iznete optužbe.
Izvor: 021

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.