Izvor: Radio 021, 07.Maj.2019, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež pred dolazak kineskih kompanija: Srbija sada privlačna i velikim firmama

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je za RTS da je od zemlje koja privlači male nemačke kompanije, Srbija za deceniju prešla put do zemlje u kojoj mnogo veće kompanije žele da rade i da proizvode.

Čadež je podsetio na prethodne investicije nemačkih kompanija koje su zajedno uložile više od dve milijarde evra i uposlile oko 55.000 radnika.

"Poput 'Kontinentala' koji je ovde napravio centar za istraživanje i razvoj i sarađuje sa univerzitetima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 'Boša' koji razvija deo softverskog programa ovde, 'Simensa' koji kada pogledate u Evropi svaku treću vetrenjaču koja proizvodi električnu energiju, generator je proizveden ovde u Srbiji, u Subotici", kazao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao na stabilan ekonomski okvir, podršku za investicije koju kompanije imaju od samog planiranja biznisa u Srbiji pa do realizacije.

"Ono što mislim da smo dobro uradili je na polju obrazovanja - dualno obrazovanje. Kada smo rekli da će to imati presudan značaj za nemačke kompanije, evo pokazuje se da ima. Zašto? Zato što je to jedan sistem koji oni prepoznaju, jer ga imaju kod kuće", naveo je Čadež.

Predstavnici 58 kineskih kompanija iz provincije Džedijang posetiće danas Srbiju kako bi pronašli lokalne partnere u oblastima proizvodnje građevinskog i elektro-materijala, roba široke potrošnje... Ova poseta kineske delegacije i učešće na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije jedna je od nekoliko desetina najavljenih u narednim mesecima i deo je jačanja srpsko - kineskog partnerstva u okviru globalne inicijative "Jedan pojas, jedan put".

"Kina se u početku, proteklih godina, fokusirala na energetiku i infrastrukturu proteklih godina. Međutim, pomak u saradnji je da se kompanije iz drugih sektora vrlo interesuju za naše tržište. Dolaze privatne kineske kompanije kojima je interesantno da čuju o mogućnostima za ulaganje", kaže rukovodilac Centra za izvozne proizvode i usluge u PKS Milanka Stojaković.

Svakog meseca najmanje jedna delegacija dođe iz Kine, a pored državnih funkcionera, u delegaciji su i predstavnici korporativnog sektora, privatne kompanije koje ispituju mogućnosti poslovanja u Srbiji.

Infrastruktura i energetika nisu više dominantni sektori kada je saradnja sa Kinom u pitanju, kažu u PKS. Kinezi sada traže partnere u Srbiji u gotovo svim oblastima.

Sledećeg meseca, u Beograd će doći još jedna delegacija kineskih investitora, odnosno, predstavnici 19 velikih kompanija iz te zemlje. Krajem godine, u novembru, srpska prehrambena privreda imaće priliku da se predstavi po drugi put na Kineskom međunarodnom uvoznom u Šangaju.

Inače, procenjuje se da će ukupna vrednost svih projekata sa Kinom dostići cifru od 10 milijardi dolara u narednim godinama. Samo tokom prošle godine sa Kinom su potpisani projekti vredni oko tri milijarde dolara.

Kinezi u Srbiji grade autoputeve, pruge, mostove, energetske i druge infrastrukturne objekte, a dogovorena je i izgradnja velikog industrijsko-tehnološkog parka. Među najvažnijim kineskim investicijama do sada je preuzimanje RTB Bor od strane kompanije "Ziđin Majning", sa najavljenim ulaganjem od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina. Takođe, među investicijama tog "kalibra" je i početak gradnje fabrike guma kompanije "ShandongLinglongTyre" u Zrenjaninu vredne 994,4 miliona dolara.

Prethodno, HBIS je preuzeo Železaru Smederevo, u Termoelektrani Kostolac, kineski CMEC gradi novi blok, položen je kamen temeljac za fabriku Grupe "MINTH" u Loznici (investicija vrednosti 100 miliona evra, sa 1.000 radnih mesta), Landžou Jinlung otplatila je dugovanje zemunskog "Ikarbusa" od 9,5 miliona evra i tako ispunila uslove da postane većinski vlasnik kompanije...

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.