Nemci rado investiraju u Srbiju

Izvor: RTS, 06.Maj.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci rado investiraju u Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić sastaje se sa nemačkim investitorom koji će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, saopšteno je iz njegovog kabineta. Iako još ne preciziraju o kojoj kompaniji je reč, Vučić kaže da će to promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija u Evropi. Nemačke kompanije su do sada zaposlile oko 55.000 naših radnika, a ta zemlja nam je i jedan od najvažnijih trgovinskih partnera. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Da li će "Folksvagen" praviti nove modele u Srbiji još je otvoreno pitanje. U međuvremenu, od automobilskog giganta brži je drugi nemački investitor. Koji – znaće se u utorak.

"Reč je o fabrici najviše tehnologije, u kojoj će biti zaposleni i veoma dobro plaćeni srpski inženjeri. Fabrika će biti u blizini Beograda, južnom Banatu ili Sremu", rekao je ranije predsednik Aleksandar Vučić.
Dok se čeka ime novog nemačkog investitora, predsednik PKS podseća na prethodne koji su zajedno uložili više od dve milijarde evra i uposlili oko 55.000 radnika.
"Poput 'Kontinentala' koji je ovde napravio centar za istraživanje i razvoj i sarađuje sa univerzitetima, 'Boša' koji razvija deo softverskog programa ovde, 'Simensa' koji kada pogledate u Evropi svaku treću vetrenjaču koja proizvodi električnu energiju, generator je proizveden ovde u Srbiji, u Subotici", ističe predsednik PKS Marko Čadež
Od zemlje koja privlači male nemačke kompanije, do one u kojoj mnogo veće žele da ostanu i proizvode – taj put Srbija je prošla za deceniju, podseća Čadež.
"Stabilan ekonomski okvir, podrška za investicije koju imate od samog planiranja biznisa u Srbiji, do realizacije. Ono što mislim da smo dobro uradili je na polju obrazovanja - dualno obrazovanje. Kada smo rekli da će to imati presudan značaj za nemačke kompanije, evo pokazuje se da ima. Zašto? Zato što je to jedan sistem koji oni prepoznaju jer ga imaju kod kuće", ukazuje Čadež.
Više nemačkih investicija prati i porast trgovinske razmene. U 2018. iznosila je nešto manje od pet milijardi evra, a očekivanja su da će u ovoj godini taj broj biti još veći.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čadež: Srbija sada privlačna i velikim kompanijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2019

Povodom sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim investitorom koji će u uložiti u visoke tehnologije, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je za RTS da je od zemlje koja privlači male nemačke kompanije, Srbija za deceniju prešla put do zemlje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.