Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 18:12

Bolton: Razgovaralo se o razmeni teritorija, to su tražili lideri Srbije i Kosova

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom. Džon Bolton je rekao da su postojale indikacije da su predstavnici Beograda i Prištine još 2018. godine hteli da reše pitanja, jer su videli da ne mogu da ostvare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se odnosi ne normalizuju.

"Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija", rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

"Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe", istakao je Bolton.

Inače, američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel je prošlog meseca rekao da je imao problem sa Džonom Boltonom kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine i da je ideja o razmeni teritorija potekla od njega.

Autor: Kosovo onlajn

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.