Izvor: Radio 021, 10.Apr.2021, 17:04

Amerika, knjige i film: Veliki Getsbi - roman koji su ljudi pogrešno shvatili

Veliki Getsbi je sinonim za žurke, raskoš i glamur – ali to je samo jedan od nesporazuma u vezi s ovom knjigom koji su nastali još u vreme kad je prvi put objavljena.

Malo likova u književnosti, ili čak životu, otelotvoruje neko doba tako verno kao što to čini Džej Getsbi sa Dobom džeza.

Skoro čitav vek pošto mu je F. Skot Ficdžerald udahnuo život, ukleti romantik postao je simbol za dekadentne flaperke, vodoskoke šampanjca i beskrajne žurke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Pošto ga je pop kultura oslobodila u svet iz teksta u kom je rođen, njegovo ime krasi sve, od kondominijuma do voska za kosu i specijalnog izdanja kolonjske vode (sadrži note vetivera, roze bibera i sicilijanske limete).

Danas je moguće izležavati se na Getsbijevoj sofi, iznajmiti sobu u Getsbijevom hotelu, pa čak i pojesti Getsbijev sendvič - praktično predimenzionirani, pojačani „čip bati".

Koliko god neprimereno taj poslednji artikal zvučao, nazvati bilo šta po čoveku nekad poznatom kao Džejms Gec deluje više neko malko problematično.

O ljudskosti u dubokom, mračnom svemiru: Zašto su Zvezdane staze i dalje tako popularne Četiri razloga zašto treba gledati „Paklenu pomorandžu" (i jedan zašto ne) Zašto je Kum 3 bio toliko omražen

Na kraju krajeva, ekstravagantni domaćin samo je jedan deo njegovih komplikovanog identiteta.

On je i krijumčar alkohola, do guše zaglibljen u kriminalnim aktivnostima, da ne pominjemo zabludeli proganjač čije razmetanje vremenom postaje izričito neukusno.

Ako on otelotvoruje potencijale Američkog sna, onda ilustruje i njegova ograničenja: to je čovek, ne zaboravimo, koji je osuđen na to da skonča podjednako besmisleno kao i nasilno.

Nerazumevanje je bilo deo priče Velikog Getsbija od samog početka.

Žaleći se prijatelju Edmundu Vilsonu neposredno posle objavljivanja romana 1925. godine, Ficdžerald mu se poverio da „od svih prikaza, čak i onih najpozitivnijih, niti jedan nije imao ni blagog pojma o čemu knjiga govori".

Kolege spisatelji kao što su Idit Vorton divili su se knjizi, ali kao što je kritičarka Morin Korigan napisala u knjizi Čitali smo je i dalje: Kako je nastao Veliki Getsbi i zašto toliko traje, popularni kritičari su je čitali kao krimić i bili izričito neimpresionirani njom zbog toga.

Ficdžeraldova najnovija knjiga ćorak, glasio je naslov u Njujork vorldu.

Roman se nije baš najbolje prodavao, i u vreme autorove smrti 1940. godine, primerci veoma skromnog drugog tiraža odavno su završili kao remitenda.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.