Izvor: Radio 021, 10.Avg.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, samo u julu poginule 63 osobe

Od početka godine na srpskim putevima stradalo je 300 ljudi, od početka leta 130, a samo u julu 63 osobe.

Jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća je alkohol.

"Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi", rekao je direktor policije MUP-a Vladimir Rebić za RTS.

Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, a "najpovoljnija" 2014. kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poginulo 140 ljudi.

"U ovom trenututku, mi smo oko brojke 120, i ova godina će biti nepovoljnija u odnosu na tu 2014. Naša je procena da će tu biti između 170 i 180 žrtava, što je prosek zadnjih deset godina", rekao je Rebić.

Kaže, preduzeto je više mera - od uvođenja kontrole prosečne brzine, alko-testa, vezivanja pojasa, zabrane upotrebe mobilnih telefona u vožnji... Rebić je podsetio da je izmenjen Zakon o bezbednosti sabraćaja i ukazao da policija napiše oko milion kazni godišnje.

Navodi da je ljudski faktor primaran uzrok saobraćajnih nesreća, a da su razlozi višestruki, posebno ako se vozi pod dejstvom alkohola. Da bi se to sprečilo, Rebić kaže da je preduzeto niz zakonskih rešenja, a i više mera na samom terenu što druge zemlje nemaju.

"Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu, maksimalna kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novčana kazna od 120 do 140 hiljada dinara", kaže Rebić.

I pored svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravljaju vozilom u takvom stanju.

Autor: Tanjug, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.