2025. godina nije obećanje, već ohrabrenje

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2018, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"2025. godina nije obećanje, već ohrabrenje"

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Beogradu da 2025. godina iz strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan nije obećanje, već ohrabrenje za zemlje kandidate.

Junker je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem i komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekao da datum pristupanja Srbije EU ne zavisi od Unije, već prevashodno od Srbije.

On je rekao da su glavni izazovi za Srbiju vladavina prava i pravosuđe, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je potreban pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

"Srbija je već prešla impresivni deo puta", rekao je Junker i dodao da mnogi nisu svesni u kojoj meri se Srbija pripremila za članstvo.

On je rekao da je oduvek smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU i da bez njih EU nije kompletna.

U Strategiji za Zapadni Balkan se govori o perspektivama i mogućnostima koje Srbija treba da iskoristi kako bi ubrzala put u EU.

Povodom 2025. godine koja se u Strategiji spominje kao godina ulaska Srbije i Crne Gore u EU, Junker je rekao da to "nije obećanje, to su perspektive, to je indikativni datum, to je ohrabrenje".

"Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu rešile svoje probleme, ne možemo da uvezemo bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi reše pre ulaska", rekao je on i dodao da EU želi da zemljama Balkana pruži stabilnost, a ne da uveze nestabilnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za Srbiju Evropska unija nije samo cilj već i proces, i ocenio da je 2025. godina u kojoj bi Srbija mogla da uđe u Uniju ako završi težak posao.

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekao da Srbija mora mnogo posla da uradi u vladavini prava da bi mogla da udje u EU.

Najteža prepreka na putu ka EU je pronalaženje pravno valjanog sporazuma s Prištinom, rekao je Vučić i dodao da je o tome imao veoma otvoren razgovor s Junkerom i Hanom.

Pravno obavezujući sporazum s Prištinom najteže je pitanje za Beograd.

"To je za nas najteže pitanje. To je pitanje za sve naše građane i pitanje za našu budućnost", rekao je Vučić u Beogradu na konferenciji za novinare s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

On je rekao da je važno da se nađe kompromis s Albancima kojim bi i Beograd i Priština nešto izgubili, a ne da jedna strana dobije sve, a druga da izgubi.

"Ako to ne bude moguće, živećemo u prošlosti", rekao je Vučić i dodao da bi voleo da se to izbegne.

On je rekao da većina članica očekuje sporazum koji bi vodio ka tome da Priština postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija, ali da pet zemalja EU i Srbija to ne žele.

"U Briselu su samo posrednici i hvala im na tom jer teško da bismo ikada seli da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.