Које су најбоље локације за пецање у Новом Саду, а где је риболов забрањен?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Okt.2023, 12:32

Које су најбоље локације за пецање у Новом Саду, а где је риболов забрањен?

Нижи водостај Дунава у претходних неколико месеци омогућава приступачније терене за риболовце, који користе сваку прилику да узму пецаљку у руке и улове неке од многих речних риба. Фото: Градске инфо Тропске температуре и топлија вода могу бити изазов за риболовце, али многима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ни то нису разлози да одустану од свог хобија, тако да смо преко читавог лета могли да видимо новосадске пецароше на риболовачким локацијама широм града. У овом тексту ћемо пробати да установимо, који су терени најбољи за риболовце у Новом Саду и његовој околини.
Наравно, на Београдском кеју, недалеко од Жежељевог моста, увек можемо да видимо највише риболоваца, јер је близу центра града те већина оних који се бави овим послом, може да стигне на локацију и пешке, што је некад и пресуђујући фактор.
Канал ДТД је још једно познато место на коме се окупљају новосадски пецароши. Међутим, за оне који желе да побегну из града негде у природу и уједно се опусте и уживају у пецању, најбоље је да се упуте у Бегеч, тачније на језеро Бегечка јама.
Ово језеро је једно 20-так километара удаљено од Новог Сада, оно је заштићени парк природе и под сталним је надзором чуварске службе. Језеро обилује различитим врстама рибе, а годишње се додатно порибљава са око две тоне шарана. На варалицу се лови штука, сом и смуђ. Сом се такође лови и на ровце и турпаке. У језеру има крупних амура, али и шарана од преко десет килограма.
Фото: Градске инфо Једно од омиљених локација за риболовце налази се у Каћу.
На 11 километара од Новог Сада, на ободу Каћа, налази се језеро Црни вир. Реч је о крајолику који у недељиву целину спаја урбано и дивље. Свим посетиоцима ово место има шта да понуди и никога не оставља равнодушним.
Основна намена Црног вира је свакако спортски риболов. Језеро дословно врви од рибе. Шарана и амура у језеру има највише, али присутни су и караш и толстолобик. Највећи шаран ухваћен на Црном виру тежио је 20 килограма. Овај улов представља капиталца каквог није могуће наћи у рекама.
Места за риболовце су лепо уређена и пространа. О екологији се посебно води рачуна, па је поред сваке нумерисане позиције којих има 15 постављена и канта за смеће. Пеца се по принципу ухвати и пусти.
Фото: Градске инфо Раковачки канал је такође познато место међу риболовцима у Војводини, а уз прегршт добре рибе, нуди и невероватне пејзаже за све љубитеље природе.
Подсећамо да су у циљу заштите и очувања рибљег фонда надлежни из ЈВП „Воде Војводине“ урадили мониторинг рибљег фонда којим су утврђена и дефинисана природна мрестилишта рибе. У питању је осам природних мрестилишта која су уврштена у десетогодишњи програм управљања рибарским подручјем, а овом одлуком, на тим локалитетима забрањен је сваки вид риболова. Утврђена мрестилишта су:
1. Чортановачка хагла
2. Дунавац у Новом Саду (мрестилиште за смуђа)
3. канал Беочинске цементаре
4. Бегечки швеб
5. Сусечки рит
6. Челаревски дунавац, Зече 1 и Зече 2
7. Багер дунавац код Бачке Паланке
8. Нештински дунавац
Наравно да би се грађани бавили рекреативним риболовом, неопходно је да поседују одређене дозволе, јер су ове воде у надлежности ЈВП „Воде Војводине“. – годишња дозвола за рекреативни риболов – 7.000,00 динара.
– годишња дозвола за особе старије од 65 година, особе са телесним оштећењем од 60 до 79 процената и за жене – 3.500,00 динара.
– годишња дозвола за особе са телесним оштећенима од 80 процената и више, лица са потпуним губитком радне способности, за војне инвалиде и цивилне инвалиде рата, са телесним оштећењем од 60 и више процената и за малолетна лица – 600,00 динара.
– дневна дозвола – 1.000,00 динара.
– вишедневна дозвола (до седам дана) – 2.000,00 динара.
Дозволе се могу купити у дирекцији Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ на Булевару Михајла Пупина 25 у Нови Саду.
20 godina „Voda Vojvodine“: Spektakularnom predstavom ukazano na značaj preduzeća koje održava više od 20.000 kilometara vodotokova (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које су најбоље локације за пецање у Новом Саду, а где је риболов забрањен? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.