Отворена Међународна регата “Воде Војводине“ са циљем очувања чисте каналске мреже (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jun.2023, 12:18

Отворена Међународна регата “Воде Војводине“ са циљем очувања чисте каналске мреже (ВИДЕО)

Град Нови Сад данас је свечано отворио 13. Међународну регату „Воде Војводине“, јединствену манифестацију која окупља заљубљенике у пловидбу и авантуру.
Под слоганом „Канали пловни, за равницу плодну“, овогодишња >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << регата има за циљ да скрене пажњу на важност одржавања чисте каналске мреже, која је од виталног значаја за наводњавање у Војводини.
Са око 300 учесника и 100 бродова који ће прећи маршруту дугу 250 километара за 10 дана, учесници ће послати снажну поруку о очувању овог природног богатства.
Њихова авантура започиње у Новом Саду, а затим се наставља кроз Тител, Зрењанин, Житиште, Михајлово (Јанков мост), Нови Бечеј, Бечеј, Србобран, Бачки Петровац, све до повратка у Нови Сад. Након повратка из деветодневне пловидбе Град Нови Сад први пут ће бити домаћин регаташима.
Због тога ће на шпицу Штранда, уз прелепи поглед на Дунав, бити организован забавно-едукативни програм, али и посебан програм намењен деци.
Фото: Градске инфо Саопштење поводом отварања Међународне регате „Воде Војводине“ дала је саветник директора „Воде Војводине“ Бојана Пећо Финџановић:
Данас је кренула 13. по реду Међународна регата „Воде Војводине„. Наредних десет дана регаташи ће пловити кроз реке Дунав, Тису, канале Дунав Тиса Дунав у Бачкој и Банату. Након девет дана поново се враћају у Нови Сад који је уједно ове године први пут домаћин регате. Велико интересовање за нашу интернационалну регату је, како домаћих, тако и страних регаташа. Ове године имамо екипе из чак четири земље, Аустрије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније. Такође, имамо 200 рекордних, скоро 300 учесника ове године, од тога, чак 50 учесника деце, на наше велико задовољство.
Фото: Градске инфо Оно што је интересантно јесте да ће ове године регаташи први пут проћи кроз реконструисану преводницу Клек која је реконструисана захваљујући средствима из ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија-Румунија.
Овим путем бисмо се захвалили свим локалним самоуправама кроз које пролази овогодишња траса регате зато што су показали изузетно висок степен сарадње и разумевања, у циљу промовисања, очувања и одржавања наше канонске мреже.
„Воде Војводине“ се труде да истакну наутички и туристички потенцијал локалних самоуправа кроз које пролази наша канонска мрежа. У претходних годину дана смо поставили преко сто пецарошких места дуж канала у нашој северној покрајини. Оно што је изузетно важно да истакнем јесте да је слоган овогодишње регате Канали пловни за равницу плодну јер желимо да истакнемо значај и важност одржавања и чишћења каналске мреже и канала у нашој драгој северној покрајинини.
Ми управљамо са 600 километара пловне каналске мреже. На том пловном путу се налази чак 16 бродских преводница које су неопходне за функционисање пловног пута. Војводина је некада била мочварно подручје, али захваљујући улагању у пољопривреду и каналску мрежу она је постала изузетно погодно и плодно пољопривредно тло.
„Воде Војводине“ су ове године обезбедили чак рекордних четири милијарде динара за улагање у каналску мрежу и водне објекте како бисмо обнављали постојеће и правили нове системе за одвоњавање и наводњавање. Желим да се захвалим свим учесницима овогодишње регате, да им пожелим пријатан боравак, да са собом понесу много лепих искустава и утисака. Желим да позовем све грађане, не само учеснике регате, да нам се придруже 29. јуна на Штранду где ћемо обележити Међународни дан Дунава. Припремили смо изузетан богат културно-уметнички програм и зато дођите да се заједно дружимо и заједно обележимо Међународни дан Дунава.
Фото: Градске инф Група „Амајлија“ својим музичким наступом одушевиће присутне, док ће спектакуларни ватромет означити крај вечери.
На овај начин неће се обележити само завршетак регате, већ и Међународни дан Дунава 29. јуна.
Фото: Градске инфо Међународна регата „Воде Војводине“ представља јединствену прилику за промоцију Новог Сада и културу читаве северне покрајине.
Овај догађај показује колико је град живописан и атрактиван, те свакако представља један од разлога због којих се све више људи одлучује да посети или студира у овом прелепом граду.
Сви присутни су се сложили да је отварање регате на Штранду било заиста посебно и да је ова манифестација још једном потврдила да је Нови Сад град који зна како да приреди незаборавне тренутке за своје грађане и посетиоце.
Veza koja će promeniti grad: Četvrti most na Dunavu ulazi u novu fazu razvoja (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отворена Међународна регата “Воде Војводине“ са циљем очувања чисте каналске мреже (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.