Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2012, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinjava nasilje maloletnika

NOVI SAD -

U Novom Sadu samo prošle godine počinjeno je skoro 18 hiljada krivičnih dela. To je 12 odsto svih krivičnih dela evidentiranih u Srbiji, a podatak koji posebno zabrinjava jeste to što su, u poslednjih pet godina, za oko 10 odsto tih dela odgovorni maloletnici.

Centar za nove komunikacije "Dokukino" predstavio je Novosađanima internet sajt Supergrađanin.com, na koji će takođe moći da prijave svaku vrstu nasilja koja im se dogodi ili kojoj posvedoče. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Slučaj komšijske svađe, čiji je epilog bio fizički napad na sportistu Nemanju Mirosavljeva, rezultirao je krivičnom i prekršajnom prijavom protiv počinioca.

Uprkos utisku da je nasilja na ulicama sve više, statistika kaže drugačije. Krivična dela sa elementima nasilja imaju trend opadanja u poslednjih pet godina, kažu u novosadskoj policiji.

"Ako gledamo trendove u zadnjih pet godina, mi imamo manje lakih telesnih povreda, teških telesnih povreda, pa i ubistava. I teških razbojništava ima dva do pat odsto manje nego u zadnjih pet godina", za Radio-televiziju Vojvodine kaže načelnik Odeljenja policije Policijske uprave Novi Sad Stevan Jarić.

Novosadska policija rasvetlila je 55 odsto krivičnih dela iz prošle godine. Samo u Novom Sadu registrovano je devet teških ubistava i ubistava i 18 pokušaja, a najčešća su dela protiv imovine građana, odnosno teške krađe.

Sajt Supergrađanin.com nova je virtuelna mapa, gde se može prijaviti i locirati nasilje.

"Mi ne želimo da zamenimo ni policiju, ni bilo koju drugu instituciju. Mi želimo da pružimo određeni resurs svim zainteresovanim, od državnih institucija, preko drugih organizacija građanskog društva, da mogu da imaju sliku koje nasilje je gde i u kojoj meri zastupljeno", navodi Strahinja Mavrenski iz Centra za nove komunikacije "Dokukino".

Od ukupnog broja krivičnih dela, koja su tokom 2011. počinjena u Novom Sadu, skoro 10 odsto počinili su maloletnici. To je podatak nad kojim bi celo društvo trebalo da se zapita, kažu u policiji.

"Mislim da je to pitanje koje treba postaviti drugim strukturama društva, koji su to uzroci i razlozi zašto se maloletnici, u ne tako malom broju, pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela, čak i vrlo teških. Mi imamo i nekoliko ubistava godišnje koje počine maloletnici, pokušaja ubistava, teških slučajeva razbojništava, teških telesnih povreda i slično", dodaje Jarić.


Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.