Vize padaju za Novu godinu?!

Izvor: Press, 08.Okt.2010, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vize padaju za Novu godinu?!

Evropski parlament glasao za ukidanje viza građanima BiH i Albanije, koji će u zemlje EU moći slobodno da putuju tek kada tu odluku potvrdi Savet EU
Evropski parlament podržao je ukidanje viznog režima građanima BiH i Albanije!

Međutim, da bi stanovnici ove dve države potpuno slobodno mogli da putuju kroz zemlje obuhvaćene šengenskim dogovorom odluku Evropskog parlamenta treba da potvrdi Savet EU. Budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << to telo treba da zaseda krajem novembra, građani Bosne bi vez viza mogli da putuju u Evropu već za Novu godinu u slučaju da Savet EU potvrdi volju Evropskog parlamenta i Evropske komisije.
Ohrabrenje za građane
Za odluku o ukidanju viza BiH i Albaniji glasalo je 538 poslanika, dok je protiv bilo 47! U većini od 538 poslanika bili su članovi svih evropskih većih i važnijih partija - demohrišćana, socijalista, liberala i zelenih i Ujedinjene levice. Protiv su bile male grupacije najradikalnijih desnih, nezavisnih partija, kao i desnih evroskeptika.
Emine Bozkurt, portparol grupacije socijalista i demokrata za BiH, istakla je da je Evropski parlament ispunio svoje obećanje i podržao viznu liberalizaciju nakon što se uverio da su standardi dostignuti.
- Treba pojačati pritisak na vođe u BiH da evropsku integraciju stave u prvi plan svog dnevnog reda. Vizna liberalizacija je pokazala da lideri u BiH mogu da se slože i efikasno rade i zato ovo treba da služi kao primer za dalje reforme potrebne za integraciju u EU - rekla je ova holandska pripadnica socijalista.
Još nije gotovo
Uglavnom, ako se dogodi da vizna liberalizacija bude podržana i u Savetu EU, građani BiH će u Evropu, bez stajanja u redovima za vize, moći da idu od 1. januara naredne godine. Ipak, analitičari upozoravaju da odluka Evropskog parlamenta ne znači da su vize već ukinute, iako je BiH na korak od tog cilja.
- U svojoj zakonodavnoj funkciji savet odluke može da donosi jednoglasno, običnom većinom ili takozvanom kvalifikovanom većinom. U drugom i trećem stubu današnje EU, dakle u područjima zajedničke spoljne i bezbednosne politike i u policijskoj i pravosudnoj saradnji, savet odluke donosi jednoglasno. Ukidanje viza se svakako tretira kao pitanje iz oblasti spoljne i bezbednosne politike i zato je potrebno da odluka bude jednoglasna - objašnjavaju analitičari.
Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je juče da je dobro što je Evropski parlament odluku o viznoj liberalizaciji doneo sa tako velikim brojem glasova. Međutim, on naglašava da konačnu reč daje Savet EU.
- U tom telu svaka zemlja zastupa svoje interese i može se dogoditi da jedan glas blokira ceo proces. Nadam se da se to neće dogoditi, jer bi Evropljani na taj način poslali poruku BiH da je ne žele u svom društvu - kaže Radmanović.
Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić smatra da je odlukom Evropskog parlamenta jedna faza procesa vizne liberalizacije završena.
- Naredni korak je odluka Saveta EU u formatu ministara pravde i unutrašnjih poslova. Oni se sastaju jednom mesečno i verujem da bi i ova tačka trebalo da se nađe na dnevnom redu njihovog narednog sastanka u novembru. Na tom zasedanju biće utvrđen i datum stupanja na snagu liberalizacije viznog režima - uveren je Topčagić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić tvrdi da odluka Evropskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH za dostizanje svih kriterijuma za ukidanje viza.
Podstrek evropskoj ideji
- Stavljanje BiH na „beli šengen" biće prva konkretna korist za građane BiH u procesu integracija u EU i predstavljaće podstrek evropskoj ideji unutar zemlje - ocenio je Špirić.
Zamenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže za Press RS da će vesti iz Brisela građanima BiH dati dozu ohrabrenja jer će ih uveriti da Evropa ipak misli na njih.
- Ovo su dobre vesti, ali svi u BiH treba da znaju da se mora nastaviti sa daljim prilagođavanjem evropskim standardima. Da ne bude zabune, ovo ne znači da su vize ukinute, ali realno je očekivati da Savet EU samo potvrdi odluku Evropskog parlamenta. Treba imati na umu i to da kada vize budu ukinute, Evropa neće dozvoliti nikakve zloupotrebe - upozorava Trišić-Babić.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.